D
d302073
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
W kilku zdaniach naświetlę moją sytuację: mam zadłużenie, tytuł wykonawczy z tego powodu i w rezultacie komornik wszedł mi na emeryturę. Wysokość potrącanej przez niego części emerytury nie zaspokaja roszczeń wierzyciela. Jestem właścicielką dużego mieszkania kupionego na kredyt - bank wpisany do hipoteki. Kredyt hipoteczny to około 2/3 obecnej wartości nieruchomości. Złożyłam u komornika oświadczenie o posiadaniu tej nieruchomości, zaznaczając, że spłacam regularnie kredyt hipoteczny. Moje obawy dotyczą możliwości zlicytowania nieruchomości przez komornika - czy może mieć miejsce sytuacja, w której dojdzie do sprzedaży nieruchomości przez komornika znacznie poniżej jego wartości rynkowej i za kwotę znacznie mniejszą niż wysokość kredytu hipotecznego - czy bank, który wpisany jest w hipotekę ma na to jakiś wpływ, czy komornik może to zrobić bez jego zgody (sprzedać nieruchomość)?
II) Jestem zameldowana w tym miejscu i mieszkam tam - w razie licytacji i sprzedaży zostanę eksmitowana?
II) Jestem zameldowana w tym miejscu i mieszkam tam - w razie licytacji i sprzedaży zostanę eksmitowana?