Czy komornik moze...

• Autor wątku Autor wątku Maria16302
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Maria16302

Maria16302

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Witam:)Mam takie pytanko.Czy komornik moze za dlugi alimentacyjne zajac maly domek na wsi,w ktorym zameldowane sa moje dorosle juz dzieci.Oprocz tego domu jest tam rowniez ok.1ha dzialki.Domek ten nie jest wiele wart ale jednak...Pragne rowniez nadmienic,ze kilkanascie lat temu moj maz(nalogowy alkoholik)wynajal ten dom lokatorom za marne 100 zl.Teraz niebawem bedzie sprawa o ich eksmisje,gdyz dobrowolnie nie chca odejsc liczac na licytacje tego domu za dlugi.Czy mam jakas szanse odzyskac ten domek dla dzieci?Pozdrawiam:)

Kto jest właścicielem nieruchomości? Przeciwko komu prowadzone jest postępowanie egzekucyjne? Kto jest wierzycielem? Więcej szczegółów...

Wlascicielka jestem ja(jestem jedynaczka)posiadam na ta nieruchomosc kacznie z dzialka akt wlasnosci.Alimenty wyplacal Fundusz Alimentacyjny do rak meza,ktory pil "od zawsze"i pieniadze te przepijal lacznie z ta "stowka",ktora pobieral w ratach od lokatorow,ktorzy mieszkaja do dzis w moim domu.

Czyli rozumiem, że płaciła Pani alimenty na dzieci "do rąk" męża jako ich przedstawiciela ustawowego. Postępowanie egzekucyjne było bezskuteczne i Pani mąż pobierał świadczenie z FA (obecnie Centrum Świadczeń Socjalnych). W tej chwili wierzycielem w sprawie jest FA (być może również Pani mąż w zakresie bieżących alimentów). Jeżeli FA złoży wniosek o prowadzenie post. egzekucyjnego z nieruchomości do komornika ten dokonan zajęcia nieruchomości i sprzeda ją na poczet pobieranych przez Pani męża alimentów od Państwa.

Tak.Owszem.Jedak ja nie placilam alimentow do rak meza,gdyz poprostu mnie na to nie stac.Zyje w skrajnej biedzie.Nie posiadam pracy ani nawet zameldowania w miejscu gdzie od lat mieszkam.Od meza odeszlam z uwagi na jego nalogowy alkoholizm .W tej chwili nie mam juz obowiazku alimentacyjnego od 2004r.lecz dlugi zalegle sa jednak dlugami.bardzo chcialabym,zeby"uratowac "choc to skromne mieszkanko dla dzieci lecz nie wiem co bedzie dalej.Pozdrawiam.

Ja też nie wiem. Jeżeli komornik nie wie, że jest Pani właścicielką nieruchomości to jej nie zajmie. Być może wie ale FA nie złożył wniosku do nieruchomości. Czas pokaże.

Taka wlasnie mam nadzieje. Dziekuje slicznie za odpowiedzi.Dobranoc.

Powrót