Czy konopia siewna jest dozwolona bez zezwolenia?

• Autor wątku Autor wątku kacu1980
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kacu1980

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Chodzi oczywiście o siew tejże konopii. Ja dostałęm zierenka na uczelni w celach naukowych a wiedząc że ten rodzaj konopii ma prawie zerową zawartość substancji narkotycznych myślę że nie ma problemu z jej hodowlą ale obiło mi się o uszy że potrzebne jest jednak zezwolenie na jej hodowlę. Jak to jest z tym? Pytram bo chciałbym sobie wyhodować jako kwiatek po prostu. :)

Ostatnia edycja:
Uprawianie roślinki konopi siewnych wbrew zasadom ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii jest zabronione pod groźbą kary. (art. 63 i 65 ustawy z 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii)

Wypowiedź pracownika policji:

"Czy zasadzenie sobie kilkunastu nasion konopii siewnych w domu w doniczce, przydomowym ogródku, by wyrosła z nich roślinka też jest legalne?
Na hodowlę konopii siewnych trzeba otrzymać zgodę, którą wydaje wojewoda. Hodowanie tych roślin bez zgody jest nielegalne bez względu na wielkość uprawy".

Konopia siewna to nie konopia indyjska więc różnica jest. No ale trudno, może napiszę do wojewody. Dziękuję za odpowiedź.

Czy jest osoba która może coś więcej napisać na ten temat zamiast kopiować i wklejać cytaty z prawa???:mad:

yeziek84 napisał:
Czy jest osoba która może coś więcej napisać na ten temat zamiast kopiować i wklejać cytaty z prawa???

Abstrahując już od tego, że odkopujesz wątek sprzed blisko 5 lat - jakie cytaty by Cię satysfakcjonowały? Z "Poradnika działkowca"? Chcesz jakichś porad na temat podlewania i nawożenia?

To jest forum prawne, więc udzielane odpowiedzi odwołują się do przepisów - to dość oczywista sprawa...

Powrót