Czy ktoś wie jak to działa

• Autor wątku Autor wątku spirit51
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

spirit51

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Niech mi to ktoś wyjaśni ,czy jeśli mam kilka spraw z tego samego paragrafu w różnycyh sądach polski i w 1 zapadnie wyrok skazujący to pozostałe wyroki zapadna tak jak bym był juz karany czy też zostanie ciągłość spraw i wszystko co działo sie przed tym wyrokiem jest oddzielnie sądzone jakbm był nie karany . W końcu nie łamie warunków zawieszenia gdyż tamte sprawy toczą się przed zapadnięciem 1 wyroku w zawieszeniu

Jakbyś był nie karany.
Ważny jest stan faktyczny w chwili popełnienie przestępstwa , a wtedy jak mniemam byłeś niekarany.

Nie do końca się zgadzam. To czy ktoś jest karany w chwili wyrokowania (a nie tylko w chwili czynu) też może mieć znaczenie.

Tak zgadzam się , choć prawnie nie powinno mieć to wpływu, bo Sąd brać powinien pod uwagę stan faktyczny z chwili popełnienia przestępstwa , a nie wyrokowania ,ale wiadomo , że Sędzie też jest człowiekiem i na "gagadka" z wyrokiem patrzeć będzie mniej przychylnie . Poza tym ważna dla wyrokowania jest też wiedza Sądu czy oskarżony popełnił kolejne przestępstwo z wiedzą o toczącym się już przeciwko niemu innym postępowaniu.

Sąd bierze pod uwagę sposób życia przed popełnieniem przestępstwa oraz po, takze w zasadzie wszystko.

Ale skoro wszystkie sprawy toczą się niemal jednocześnie to sąd raczej nie zostanie poinformaowany, że w trakcie toczącego się procesu oskarżony został skazany w innej spraiwe, w innym mieście.

Marta222 sąd może ustalić to np. w oparciu o dane z KRK gdyż ma obowiązek występować o nadesłanie danych o karalności, jeżeli dane znajdujące się w aktach sprawy pochodzą sprzed 6 miesięcy.

No ale chodziło mi o taką sytuację gdy sprawy już się toczą, oskarżony dostaje wyrok w pierwszej sprawie a druga jest nadal w toku- to sąd chyba co chwila nie uaktualnia danych dotyczących karalności oskarżonego :what:

Powinien robić to w toku postępowania z urzędu co najmniej raz na 6 miesięcy. Na wniosek strony (np.prokuratora) nawet zdecydowanie częściej, szczególnie jeśli są dane o tym, że inne sprawy są w toku.

W takim razie wyroki, które zapadną bedą wyrokami niezależnymi i nie zachodzi obawa odwiesznia ich gdyż popołniłem te przestępstwa w momenci gdy byłem nie karany i jest mozliwość w puźniejszym czasie połączenie tych wroków w jeden łączny , czy dobrze mysle?

Powrót