Czy kupujący może żądać zwrotu pieniędzy bez odsyłania towaru?

• Autor wątku Autor wątku terakota
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

terakota

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry,
prowadzą działalność gospodarczą, sprzedaję zaproszenia ślubne wykonywane na zamówienie. W grudniu wykonałam dla kupującego 130 zaproszeń. Wczoraj dostałam maila, że na części kopert nadrukowana została zła data ślubu. W załączniku dostałam zdjęcie takiej koperty, nie wiem ile sztuk kopert z błędem kupujący posiada, ale dostałam też informację, że zaproszenia wraz z tymi kopertami zostały już rozdane i przed ich rozdaniem kupujący nie zauważył błędu, nie jest w stanie stwierdzić ile było kopert z błędem i żąda zwrotu pieniędzy za całe zamówienie (kupujący stwierdził, że przez ten błąd goście nie pojawią się na weselu, co narazi go na stratę oraz poniesie koszt wynikający z wyjaśniania błędu).

Koperty z błędem, które już zostały rozdane nie zostaną mi odesłane, ponieważ kupujący ich już nie posiada, może posiadać ich część - nie wiem ile dokładanie.

Dodam, że błąd w dacie wystąpił jedynie na kopercie - data w tekście zaproszenia jest poprawna, ale podejrzewam, że nie ma to w tym przypadku znaczenia.

Czy kupujący może żądać zwrotu pieniędzy za całe zamówienie? Bez odsyłania kopert z pomyłką oraz określenia ich dokładnej liczby?

Moim zdaniem jego roszczenia są zbyt daleko idące. Z łatwością mógł przecież zauważyć, że data jest błędna, a mimo to koperty rozdał. Przyczynił się w ten sposób do powstania szkody.

Kupujący nie może też żądać odszkodowania za całość wykonanego zamówienia, bo przecież - jak czytamy - cześć została wykonana prawidłowo

Legalny Brunet napisał:
Z łatwością mógł przecież zauważyć, że data jest błędna, a mimo to koperty rozdał.

Chyba sobie żartujesz.

Świetna, merytoryczna odpowiedź. Nie żartuję,bo niby dlaczego ?

Zakładając, że kupujący trafił najpierw na koperty z właściwą datą myślisz, że będzie się wczytywał w każdą następną? :o

Widzę, że chcesz zwalić winę na zleceniodawcę. Bo z tego co piszesz miał obowiązek to zrobić.
Nic tylko pogratulować. :brawo:

terakota napisał:
że na części kopert nadrukowana została zła data ślubu.

W jaki sposób to się stało w ogóle...?

Ostatnia edycja:
arturoooo napisał:

Dwa bardzo podobne zamówienia - zdjęcie koperty, a raczej zaproszenia z kopertą, które otrzymaliśmy na maila jest to zaproszenie "z brzegu" - najprawdopodobniej dołączyliśmy omyłkowo kopertę z tego innego zamówienia (zaproszenie ze zdjęcia jest "z końca" jednego zamówienia, a koperta wzięta już z kolejnego zamówienia).

Nie chcemy też wyzyskiwać kupującego i narażać go na starty, jednak najprawdopodobniej otrzymał jedną, dwie może kilka niewłaściwych kopert. Nie bronię się przed zwrotem pieniędzy i mimo że wiem, iż kopert z błędem było mało, kilka, jestem w stanie zwrócić część pieniędzy - np połowę kwoty - sama czasem trafiam na wadliwy towar i wiem, jak się wtedy czuję i nie chcę nikogo wyzyskiwać, nie o to chodzi.

Jeśli będzie trzeba zapłacę całość, tylko chciałabym wiedzieć, czy kupujący ma prawo żądać zwrotu całej kwoty, chociaż zaproszenia już rozdał i ani ja, ani kupujący nie jest już w stanie udowodnić liczby kopert z błędem?

arturoooo napisał:
Zakładając, że kupujący trafił najpierw na koperty z właściwą datą myślisz, że będzie się wczytywał w każdą następną? :o

Widzę, że chcesz zwalić winę na zleceniodawcę. Bo z tego co piszesz miał obowiązek to zrobić.
Nic tylko pogratulować. :brawo:

A dlaczego niby sprawdzenie jednej sztuki miałoby być wystarczające? Czyżby miało za tym przemawiać to mistyczne przekonanie, że skoro coś stało się też, to musi stać się kolejny?

To kupujący powinien udowodnić wysokość szkody. Nie sposób powiedzieć, że całe zamówienie wykonałes źle, dlatego brak jest podstaw, żebyś miał zwracać pieniądze za całość.

Legalny Brunet napisał:
To kupujący powinien udowodnić wysokość szkody. Nie sposób powiedzieć, że całe zamówienie wykonałes źle, dlatego brak jest podstaw, żebyś miał zwracać pieniądze za całość.

Legalny Brunet bardzo Ci dziękuję za pomoc, kupujący przyznał, że tylko na jednej kopercie zauważył błąd i żadnej innej koperty z błędem nie potrafi namierzyć. Umówiliśmy się na rekompensatę za całe zamieszanie i problem, ale dużo niższą nic zwrot za całe zamówienie. Jestem bardzo wdzięczna za pomoc :)

Powrót