Czy łamie prawo tworząc poniższą strone www

• Autor wątku Autor wątku tajemnica
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tajemnica

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Chciałbym stworzyć stronę internetową prowadzoną w formie bloga w której publikował bym informacje o innych stronach www.
Podsumowywując chce pisać o innych stronach, o tym co można na nich znaleść itd.

Oto przykład :
Dziś moim oczom ukazała się strona www. JAKAŚSTRONA. pl
Strone tą odwiedziłem dnia .... ,
Na stronie znaleść można : wiadomości sportowe, wiadomości ze świata, itd. itd.
Na stronie głównej dostępne jest 30 obrazków poświęconych tematyce ...
oraz wyszukiwarka
Serwis udostępnia także możliwośc pozostawiania komentarzy oraz pogode

Stronę można obejrzeć pod adresem www. JAKAŚSTRONA. pl

-------------------

Czy tego rodzaju informacje godzą w jakiś sposób w autora strony www. JAKAŚSTRONA. pl ?
Czy do każdego wpisu powinienem posiadać osobną zgodę autora strony o której będe pisał ?
Czy nie jest to konieczne i wystarczy jedynie wstawienie możliwości usuwania informacji na temat tej strony.

Kolejne pytanie czy wstawienie obrazka będącego screenem strony www. JAKAŚSTRONA. pl jest legalne czy na takie coś również powinienem mieć zgode ?

Ps. Nie mam zamiaru kopiować żadnych treści z powyższej strony

Ostatnia edycja:
Witam,

1. o tym, czy godzi Pan w dobra osobiste autora / właściciela strony, to może się wypowiadać jedynie konkretny autor bądź właściciel. W razie czego może Pan mieć odpowiedzialność z tytułu Art. 23 i 24 kc. W sumie, to z czasem stworzy Pan swoisty katalog stron, proszę więc sobie zdawać sprawę również z problemów związanych z tematyką konkurencji, aby nie być posądzonym o stronniczość i tendencyjność.

2. patrząc z perspektywy ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych to zgoda potrzebna jest na wykorzystanie czyjegoś utworu. Pan tworzyłby zaś własne opisy danej strony, ilustrowane prawdopodobnie jakimiś screenami lub fragmentami omawianej strony. Więc do opisów by Pan nie potrzebował zgody, gdyż byłby to Pana utwór. Natomiast inną kwestią byłoby użycie screenów i ew. jakichś elementów danej strony. Dla mnie screen to jest forma kopiowania czyjegoś dzieła - całej strony, jej fragmentu lub pojedynczych elementów. Tu powinien się Pan zapoznać z wątkiem przyklejonym http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html i ocenić samodzielnie, czy w koncepcji swojej strony spełnia Pan warunki do zamieszczania cytatów.

3. dla mnie umieszczenie notki o tym o możliwości usuwania informacji o opisywanej stronie to tylko swoista forma kurtuazji. Jak się komuś nie będzie podobało to co Pan robi, to i tak wyśle Panu maila albo dostanie Pan pozew sądowy...

_chris_ napisał:
Witam,
W sumie, to z czasem stworzy Pan swoisty katalog stron, proszę więc sobie zdawać sprawę również z problemów związanych z tematyką konkurencji, aby nie być posądzonym o stronniczość i tendencyjność.
trony spełnia Pan warunki do zamieszczania cytatów.

Czy mógłbym prosić o rozwinięcie powyższej myśli, nie bardzo wiem jak ją interpretować.

Swoją drogą czy stworzenie autorskiego skryptu analizującego np. natężenie kolorów i barw na stronie i publikowanie takich informacji na mojej stronie jest w pewien sposób twórczością własną , która nie godzi w autora ?

Przykład :
- dominującym kolorem na witrynie www JAKAŚ NAZWA . pl jest kolor ZIELONY
- Najdłuższe słowo na stronie głównej ma 55 znaków
- Na stronie najczęściej występuje litera A

Czy raczej tego typu skrypt nie powinien zapisywać tego typu informacji na stronie. A jedynie działać na bieżąco na skutek zapytania generowanego przez użytkownika strony.

Sądzę, że chodzę po " kruchym lodzie" stąd moje pytania.

Skoro to blog to z założenia jest subiektywny i stronniczy - więc o to nie musisz się martwić.
Tak samo jeśli chodzi o Twoje odczucia (podoba się lub nie, nudna lub ciekawa).
Jeśli będziesz uważał na określenia typu: kłamie, kradnie, oszukuje, to nie powinno być problemów.

Co do screenów to oczywiście działa tu prawo do cytatu, tak samo jak można zamieścić zdjęcie okładki filmu/książki, czy tez klatkę lub fragment filmu.

Dobrze to teraz spróbuje zadać takie pytanie :

- raz pisze o sklepie z pokarmem dla rybek
- raz o stronie z erotyką ( nie łamiącej Polskiego prawa jednak o nietypowej tematyce )

2 artykuły są niedaleko siebie.
Czy nie jest to jakiś konflikt. Właściciel sklepu z rybkami, może mieć pretensje o to iż w okolicy "artykułu" na jego temat znajduje się strona z "innej beczki"

Podałem oczywiście szablonowy przykład, strony dobierane byłyby wg. pewnych kryteriów.
Jednak z drugiej strony mogę pisać na jakimś swoim blogu raz o książce erotycznej a raz o karmieniu rybek. Czy dobrze rozumuje ?

nieważne, czy stronę określa się mianem blogu, przeglądu czy jeszcze jakoś inaczej. Ważne są treści, które na niej są... I w razie czego (odpukać :) ), z tych treści tłumaczyłby się Pan w sądzie... Pewna różnica by była, gdyby Pan zarejestrował tą stronę jako wydawnictwo prasowe, bo wtedy podlegałby Pan prawu prasowemu...

W ogólności, to Pan kreuje kształt i zawartość swojej strony, a więc to, jak i jakie tematy Pan pozestawia, leży tylko w pańskiej fantazji. I robi Pan to na swoją odpowiedzialność. A czy właścicielowi sklepu z rybkami mogłoby się nie podobać sąsiedztwo erotyki - może by i mogło, ale co z tego? Dopóki nie naruszy Pan jego dóbr osobistych (vide post drzemika) to przecież Pana sprawa.

Powrót