Czy list z aktem zgonu wznawia ponownie bieg terminu przedawnienia długu?

• Autor wątku Autor wątku HG_SSP_2012
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

HG_SSP_2012

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
ostatnio zostałem poproszony o radę w jednej sprawie. Niestety brakuje mi odpowiedzi na jeden wątek w związku z tym zawracam się tutaj o pomoc. Moja znajoma przyjęła spadek z dobrodziejstwem inwentarza. W czasie przeprowadzenia całej procedury przyjęcia spadku wyszedł na jaw dług spadkodawcy - niezapłacony (2,5 roku przed śmiercią) rachunek telefoniczny. Znajoma napisała do firmy, że w związku ze śmiercią prosi o umorzenie długu, dostarczając tam list i akt zgonu. Pracownik firmy telekomunikacyjnej stwierdził jednak, że dług został już sprzedany innej firmie. (zapewne w związku z tym) Na list do dziś (3 lata od przyjęcia spadku) nie otrzymała odpowiedzi. Zgodnie z wyrokiem Sądu Najwyższego długi za usługi telekomunikacyjne przedawniają się z upływem 3 lat. Teraz pytanie, czy znajoma tym listem rozpoczęła ponownie bieg przedawnienia? Czy taki list (wysłany de facto już nie do firmy, która dług miała), w takiej formie, nie wpłynął na bieg terminu przedawnienia?

Pozdrawiam

była już taka sprawa gdzieś rozpatrywana przez Sąd Okręgowy - trzeba by solidnie przeszukać net

i z tego co pamiętam Sąd Okręgowy orzekł tak

- skoro firma sprzedała wierzytelność, to przestała być stroną w sprawie, a zatem wysyłanie do nich jakichkolwiek pism nie przerywa biegu terminu przedawnienia

Dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam

Powrót