Czy m.in. okres pobierania zasiłku z P.U.P. jest wliczany do renty?.

• Autor wątku Autor wątku jovita_m
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jovita_m

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Lekarz stwierdził u mnie niezdolność do pracy. Mam starać się rentę. Tylko przeczytałam, że w moim przypadku (mam 33 lata) bierze się pod uwagę okres ostatnich dziesięciu lat pracy. I tu jest problem, ponieważ moja pierwsza praca zaczęła się w roku 1999 (pół roku), potem studiowałam i dziennie i zaocznie 6 lat (Studium Policealne, studia licencjacki i mgr), następne moje prace to od 2004 roku znów na pół roku na pół etatu u "prywaciarza", potem 2 lata własnej działalności gosp., a po niej roczny okres pobierania zasiłku z P.U.P., w 2008 pół roku znów u prywatnej osoby, ale na umowę-zlecenie, następnie półtora roku u prywatnej osoby na cały etat i teraz nie wiem czy mi ta renta przysługuje,...dodam, że mam dziecko, którym się opiekuję- ma 15 miesięcy.

Aha dodam, że jestem od blisko pół roku na zwolnieniu lekarskim, którego wypłatę przejął Z.U.S.
Jeśli mi ktoś odpowie to będę megawdzięczna.

Tak - okres pobierania zasiłku dla bezrobotnych, to okres ubezpieczenia rentowego i wlicza się do okresów, od których zależy nabycie prawa do renty.

Dziękuję Panie Dariuszu za pomoc. Ja wiem, że te moje pół etatu i prowadzenie działalności również się liczy do renty, ale napiszę, że jestem pewna na 98%, jeśli ktoś by policzył ile mam faktycznie tych lat- bo ta pierwsza praca rozumiem, że jest przedawniona?, a te studia liczą się w ogóle? albo opieka nad dzieckiem?.

Powrót