Czy mail o charakterze niekomercyjnym to spam?

• Autor wątku Autor wątku Lexy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lexy

Dostałam maila o treści:

[cytat:3oa841pe]Szanowni Państwo

Życzenia
radosnych i miłych
Świąt Wielkanocnych,
smacznego Święconego,
mokrego Dyngusa

życzy

CEZASGLOB

meble biurowe olsztyn, wyposażenie szkół, biur, szkoły, przybory szkolne, meble szkolne, krzesła szkolne,
meble biurowe, tablice szkolne, tablice korkowe, stoły szkolne , biurka , stoły komputerowe, szafy BHP,
szafy metalowe, szafy kartotekowe, stoły komputerowe, szafy RTV, Szafki Gratnella, krzesła stacjonarne ,
krzesła obrotowe, fotele biurowe, rzutniki pisma, projektory mutimedialne, rzutnik slajdów, ekrany,
ekrany ścienne, ekrany przenośne, gabloty, tablice Flipchart, Stolik multimedialny, Laminatory, Bindownice,
Trymery, Gilotyny, Sprzęt Sportowy, Stoły do tenisa stołowego, drabinki gimnstyczne, tablice do koszykówki,
konstrukcje wsporcze, obręcze do kosza , materace gimnastyczne, słupki do siatkówki, wyposażenie gastronomii,
wyposażenie kuchni, meble ze stali nierdzewnej, stoły ze stali nierdzewnej, okapy, kuchnie, patelnie, bemary,
taborety gazowe, obieraczki, zmywarki , kotły warzelne, krajalnice, maszyny kuchenne wieloczynnościowe,
miksery, pomoce naukowe, bryły geometryczne, plansze edukacyjne, plansze dydaktyczne, mapy , mikroskpy , lupy ,
kompasy, lunety, lornetki
Szanujemy Twoją prywatność:Zgodnie z Ustawą z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną(Dz.U. z 2002r, nr 144 poz. 1204 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r.) niniejsza przesyłkanie zawiera oferty handlowej oraz żadnych treści o charakterze komercyjnym.Przesyłka zawiera wyłącznie pytania, które zgodnie z Ustawą można zadawaćdrogą korespondencji e-mail.

[/cytat:3oa841pe]

Nie jestem zarejestrowana na tej stronie i traktuję to jako niechcianą wiadomość. Czy w świetle prawa wysyłanie takich wiadomości faktycznie nie jest traktowane jako spam?

pierwsza część z życzeniami nie jest na pewno żadną ofertą handlową. Skromny podpis firmy, typu "Cezasglob Meble Biurowe" byłby jeszcze w tonie przyzwoitości. Jednak powyższa lista sugeruje, że Cezasglob właśnie zaoferował swoją ofertę produktów. Ponadto dopisek, że "przesyłka zawiera wyłącznie pytanie, które zgodnie z Ustawą ... " - ja w tej ustawie nie znalazłem ani jednego punktu, który zezwalałby rozsyłanie powyższej korespondencji z rzekomymi pytaniami. Ustawa, o której mowa nie przewiduje nawet zadawania pytań. Choć jest to często praktykowane w postaci wysłania email z pytaniem "czy możemy wysłać Państwu ofertę handlową dotyczącą materiałów biurowych". Jakkolwiek, na pewno nie wolno domniemać zgody adresata na wysłanie oferty wraz z takim zapytaniem.
Przez pewien okres odpowiadałem na takie emaile z regułką pouczającą, że praktykowanie rozsyłania niezamówionej oferty jest naruszeniem przepisów Ustawy ..... ale to walka z wiatrakami.
Czy ktoś z forumowiczów wie gdzie i z jakim skutkiem można zgłaszać w/w naruszenia Ustawy?

Dziękuję za odpowiedzi.

Przy okazji chciałabym się dowiedzieć, w jaki sposób można przedstawić swoją ofertę zgodnie z prawem? Czy w przypadku firmy, której dane są powszechnie dostępne, mogę wysłać maila z zapytaniem o to czy interesuje ją moja oferta, ale bez podania konkretów czy adresu strony? Interesuje mnie również jak w świetle prawa widziane są serwisy społecznościowe, w których ktoś znajomy (lub nieznajomy) podaje mojego maila, a ja dostaję zaproszenie do serwisu.

Powrót