Czy mają prawo do części majątku?

• Autor wątku Autor wątku spensu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

spensu

Użytkownik
Odpowiedzi
179
Witam.
Wujek i ciotka nie mieli dzieci i posiadali wspólny majątek. Wujek nieszczęśliwie zmarł i za życia sporządził u notariusza testament w formie aktu notarialnego. Chciał, aby cały majątek otrzymała ciocia (żona), a krewni (siostry) by nie mieli praw do żadnych roszczeń. I tak się stało, na podstawie dokumentu sąd wydał wyrok i wszystko jest w porządku.

Z kolei ciocia sporządziła testament w formie aktu notarialnego na mnie, bo chce, abym kiedyś to ja przejął majątek, a nie rodzina. Ciocia jest jedynaczką, rodzicie nie żyją.

1. Czy po śmierci cioci w takim przypadku krewni będą mieli prawo do jakichś roszczeń (np. zachówek lub część majątku z tytułu pokrewieństwa)?

2. Czy siostry wujka będą miały prawo do takich roszczeń?

A może taki testament w formie aktu powinien zawierać jakieś dodatkowe klauzule, żebym zgodnie z prawem i bez roszczeń stał się jedynym spadkobiercą?
Przepraszam za język, ponieważ jestem zwykłym człowiekiem i nie potrafię się w pełni posługiwać zwrotami prawniczymi.

spensu napisał:
Czy po śmierci cioci w takim przypadku krewni będą mieli prawo do jakichś roszczeń (np. zachówek
Do zachowku byliby uprawnieni tylko: dzieci cioci, wnuki cioci, mąż cioci, rodzice cioci. Napisałeś że ciocia nie miała dzieci a jej rodzice i mąż zmarli przed nią. Zatem nie będzie osób uprawnionych do zachowku po cioci.
spensu napisał:
lub część majątku z tytułu pokrewieństwa)?
Testamentowe powołanie Ciebie do dziedziczenia całego spadku cioci powoduje że inni spadkobiercy nie będą mogli dziedziczyć na podstawie pokrewieństwa. Testament ma pierwszeństwo.
spensu napisał:
Czy siostry wujka będą miały prawo do takich roszczeń?
Takie samo wyjaśnienie jak powyżej.

spensu napisał:
może taki testament w formie aktu powinien zawierać jakieś dodatkowe klauzule, żebym zgodnie z prawem i bez roszczeń stał się jedynym spadkobiercą?
Wystarczy że w testamencie ciocia powołuje Ciebie do dziedziczenia całości spadku. Notariusz na pewno poprawnie to zapisał.

Dziękuję za odpowiedź. W testamencie widnieje zapis że 1.2 majątku przekazuje mojej siostrze i 1/2 dla szwagra. Czyli tak prawidłowo. Dziękuję jeszcze raz.

Powrót