Czy mają prawo żądać danych osobowych?

• Autor wątku Autor wątku Kaziutek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Kaziutek

Kaziutek

Moderator w spoczynku
Odpowiedzi
1 144
Witam szanowne grono!

Przeglądałem niedawno oferty internetowej sprzedaży ubezpieczeń OC i okazuje się, że niektóre firmy wymagają od klienta podania danych osobowych, jako warunku przedstawienia konkretów.
Zaznaczam, że nie mam na myśli pytań o pojemność silnika, kod pocztowy, wiek kierowcy itp., czyli dane, od których zależy ustalenie ceny ubezpieczenia, lecz indywidualne dane w rodzaju nr rejestracyjny, adres, PESEL itd. A jeden z banków, który sprzedaje m.in. ubezpieczenia, żąda wręcz założenia konta internetowego zanim poda cenę składki.
Kroplą, która przelała czarę było to, że wypełnienie formularza nic nie dało. Ponieważ oni mają moje dane, a ja nadal nie dowiedziałem się, czy cena ich towaru jest do zaakceptowania - muszę czekać na kontakt agenta, który w czasie spotkania zweryfikuje podane przeze mnie dane.
Czy takie praktyki są legalne? Czy wchodząc do sklepu muszę się wylegitymować, żeby poznać ceny towarów? :o

Nie, nie musi Pan podawać swoich danych osobowych (w teoretyce), w praktyce jest to często wymagane co jest niczym innym jak szantażem jak to nazwał osatatnio rzecznik prasowy GIODO. Oczywiscie, może Pan nie korzystać z tych usług i zrezygnować, ale nie na tym to polega i nie tak się powinno to odbywać. Proszę zgłosić się do danej firmy z rządaniem usunięcia swoich danych osobowych i jakimkolwiek zakazie ich przetwarzania, a daną firmę i sytuację może podać Pan właśnie do GIODO.

[cytat="Colder"]Oczywiscie, może Pan nie korzystać z tych usług i zrezygnować, ale nie na tym to polega i nie tak się powinno to odbywać. [/cytat]
Dokładnie o to mi chodzi, że nie tak powinno się to odbywać.
Tylko że ja nie mam ochoty na rezygnowanie z usług przed zapoznaniem się z ofertą. Intuicja podpowiada mi, że jeśli ktoś wystawia ofertę publiczną (a tak właśnie chyba jest z tymi ubezpieczeniami), to nie może uzależniać podania ceny klientowi od poznania jego danych osobowych.
Wiem że istnieje przepis, który obliguje sprzedawców do bezwzględnego podawania ceny za towar (i to w określonej formie). Zgaduję więc, że analogicznie powinno być np. z ubezpieczeniami.
Potrzebuję tylko informacji co to konkretnie za ustawa/rozporządzenie lub gdzie to znależć. I dalej dam sobie radę bez pomocy GIODO. Wolę nie korzystać z pośrednictwa jakiejś bezwładnej instytucji, bo z pewnością zabierze to dużo czasu. Mam niedobre doświadczenia ze współpracy z KNUiFE, której interwencja w sporze z PZU trwała 8 miesięcy i okazała się bezowocna. Ostatecznie sprawa oparła się o sąd. I została przeze mnie wygrana.8)
Reasumując, potrzebuję tylko konkretnej informacji.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam. :)

Powrót