Czy mam jakiekolwiek prawo do ubiegania się o obywatelstwo niemieckie?

• Autor wątku Autor wątku sebax77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sebax77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,
Chciałem się dowiedzieć czy mam jakiekolwiek szanse na uzyskanie obywatelstwa niemieckiego w moim przypadku. Otóż mam sporą część rodziny w Niemczech, żaden z nich nie urodził się w Niemczech, ale mieszkają tam już 15-20 lat. Mieszkają tam : moje dwie ciocie, dwóch wujków (z czego jeden jest ojcem chrzestnym) oraz prababcia. Ja mieszkam w Polsce, ale nie zamierzam się tam przenosić. Na obywatelstwie zależy mi dlatego, gdyż po studiach chcę wyjechać na stałe do USA, a dostanie wizy w Polsce, która pozwoliłaby na stałe tam zamieszkać jest praktycznie niemożliwe, jeśli nie ma się w Stanach żadnej rodziny albo jeśli nie posiada się znacznej ilości środków na koncie. Obywatelstwo to potrzebne jest mi tylko do legalnego wyjazdu do USA i pozostaniu tam. Mam jakiekolwiek szanse na otrzymanie obywatelstwa Niemieckiego? Czy otrzymanie takowego pozwoliłoby mi zrealizować swoje plany dotyczące USA?
Pozdrawiam

Obywatele niemieccy potrzebuja na pobyt w Stanach powyzej 3 miesiecy taka sama wize jak obywatele polscy, i wcale nie dostaja jej latwiej, wiec nic ci to nie da.

Ok, dziękuję za odpowiedź.

Powrót