Czy mam licencje na windows?

• Autor wątku Autor wątku kulpina
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kulpina

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Dostalem laptopa z naklejka, na ktorej jest kod licencyjny systemy MS Windows XP Home Edition, Systemu, do ktorego odnosi sie naklejka nie ma na tym komputerze, jednak mam pytanie, czy jesli zainstaluje na nim XP home edition i wpisze kod z nalepki, to bedzie on legalny? Pytalem w MS, ale tam odpowiedzieli, ze osoba ktora mi dala tego laptopa powinna napisac jakis formularz, ze przekazuje mi ta licencje czy cos... Ogolnie takie bzdury, jaby chcieli mnie naciagnac na kupno nowego systemu... Dostalem laptopa i dostalem nalepke, laptopa moge uzywac normalnie i legalnie to czego mam nie moc uzywac systemu, na ktorego licencja jest nalepka? Prosze o pomoc w rozwiazaniu probleu :]

P.S. Przepraszam za brak polskich znakow, ale aktualnie jestem na linuksie livecd, a w angielskiej wersji nie ma polskich znakow na klawiaturze...

Czy imstalka tego Windolsa jest od tego komputera czy od innego ?

Oczywiście jeśli będziesz miał kopie piracką i wpiszesz kod to będzie to kopia nielegalna

Skoro masz do laptopa przypisana licencje OEM (na naklejce) to mozesz z uzyc dowolnej instalki (ale XP home) i uzyc kodu z naklejki - masz legalny system operacyjny.

Ahhh... xD czyli dodając do siebie te dwa posty wyżej:
Moge zainstalować XP HOME, uzyć kodu z naklejki i system będzie legalny, ale pod waunkiem, ze zainsatluje go z legalnej płyty a nie z kopii pirackiej?

P.S. czyli MS sbie poleciał w kulki i chciał dodatkowo zedrzeć kase z nieświadomych uzytkowników? (patrz ja)

Wedlug mnie legalnosc plyty nie ma znaczenia.
Bo np. oryginalna plyta mogla zostac zniszczona.

Liczy sie to, ze masz licencje.

No mi w sumie też sie tak wydawało, tylko to co pisał microsoft bylo troche dziwne ;] Ale wielkie dzięki za rady ;] prawdopodobnie oszczędzilem 300zł bo możliwe, że kupiłbym legalny system. :D

Dodano:
a z innego tematu na tym forum: Przy OEM warunkiem legalności jest nalepka z serialem, którą producent nakleił w trakcie produkcji + jedno z dwóch: dowód zakupu lub nośnik

a ja mam tylko nalepke...
?

Ostatnia edycja:
Z tego co mi wiadomo dowodem zakupu jest sama nalepka. Masz kod na OEM, który jest przypisany do tego sprzętu, a nie użytkownika.

Możesz instalować z dowolnej płytki. Nawet z tzw. pirata. W końcu nawet pirat to po prostu kopia oryginału, a oryginały lubią się psuć, więc warto robić sobie kopie i z nich korzystać

Powrót