Czy mam prawo zapoznać się z dowodami? Policja mi odmawia.

• Autor wątku Autor wątku Przemo79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Przemo79

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam. Mam pewien problem. Zostałem niesłusznie oskarżony o kilkakrotną kradzież paliwa na stacji benzynowej, policja twierdzi, że ma dowody i nawet świadka, ale nie chce mi tych dowodów przedstawić, ani powiedzieć co to za świadek itd., twierdzą, że nie mam prawa i dopiero w Sądzie będę mógł się zapoznać z dowodami. Jak mam się bronić skoro nie mogę poznać tych rzekomych dowodów...

a został przedstawiony panu jakikolwiek zarzut czy był pan przesłuchany tylko w charakterze świadka w trybie art. 183 &1 KPK ?

Co do zasady, zapoznaniu się przez podejrzanego ze zgromadzonymi dowodami służy tzw. końcowe zaznajomienie z materiałami postępowania, które - wyłącznie na wniosek podejrzanego lub jego obrońcy - przeprowadza się przed zamknięciem postępowania przygotowawczego.

Byłem przesłuchiwany w charakterze podejrzanego i policja odmówiła przedstawiania jakichkolwiek dowodów, niby dopiero w Sądzie będę miał wgląd. Czy tak jest naprawdę? Jeśli tak, to jest to jakaś głupota i wielka niesprawiedliwość, bo jak się człowiek może bronić?

Nie chcę się mądrzyć, ale skoro masz postawione zarzuty- to jesteś stroną w sprawie. Jako strona w sprawie masz prawo zapoznać się z aktami na każdym etapie postępowania.

Podejrzanemu prowadzący postępowanie ma obowiązek dać dostęp do materiałów dopiero przy zapoznaniu, o którym pisałem wyżej. Wcześniej obowiązku takiego nie ma.
Po zapoznaniu podejrzany może złożyć swoje wnioski. To jest specyfika postępowania przygotowawczego,które co do zasady jest niejawne.

Odwrotnie jest z zasadniczą częścią procesu karnego- czyli postępowaniem przed Sądem. Jest ono co do zasady jawne, a oskarżony (były podejrzany) i oskarżyciel są równymi stronami z dostępem do akt sprawy.

Markiz32 napisał:
art. 156 &1 pkt 5 kpk

Z szybkich oględzin ustawy wynika mi że ten przepis nie jest stosowany w postępowaniu w sprawie o wykroczenia (domyślam się ze z tego powodu że nie ma tu w ogóle postępowania przygotowawczego).

z KPWoW

Art. 38. § 1. Do czynności procesowych prowadzonych w postępowaniu w sprawach o wykroczenia stosuje się odpowiednio także przepisy art. 95, 100 § 1 i 6 zdanie pierwsze, art. 105, 107, 108, 116–134, 136–142, 156 § 1–4, art. 157, 158, 160–166, 476 § 2 Kodeksu postępowania karnego, a gdy sąd orzeka jednoosobowo, również przepisy art. 109–114 i 115 § 1, § 2 zdanie pierwsze oraz § 3 Kodeksu postępowania karnego.

Wgląd do akt po zakończeniu postępowania - Prawo karne - Pozostałe - e-prawnik.pl

Markiz32 napisał:
z KPWoW

Art. 38. § 1.

No właśnie. Zwracam uwagę na ten detal:

Do czynności procesowych prowadzonych w postępowaniu w sprawach o wykroczenia stosuje się odpowiednio także przepisy art. (...) 156 § 1–4 (...) Kodeksu postępowania karnego.

czyli mogą przeglądać dopiero w sądzie..:P -art. 156 &1 KK

Powrót