Czy minimalne wynagrodzenie może zająć komornik?

• Autor wątku Autor wątku zuzia04
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zuzia04

Użytkownik
Odpowiedzi
51
Witam
Mam pytanie czy komornik może mi zająć wynagrodzenie jeżeli zarabiam kwotę minimalną? I czy może zająć mi samochód - jeśli używam go do pracy (pracuje jako przedstawiciel) i firma płaci mi kilometrówkę. Szukałam w necie ale zdania na ten temat co podzielone....
Z góry dziękuje za pomoc.

minimlnego wynagrodzenia nie moze zabracjesli masz umowe o prace jak zlecenie lub o dzielo nie musi sie tego trzymac.Co do samochodu nie mam pewnosci niby nie moze zabrac tego co umozliwia ci prace i powinienes miec z firma umowe gdzie dokladnie ten samochod jest wpisany

Ostatnia edycja:
Komornik moze zajac ci wynagrodzenie bez wzgledu na to jakie jest,poniewaz musi sciagnac z ciebie pieniadze na poczet dlugu,oczywiscie nie zabierze ci wszystkich pieniedzy tylko jakis procent,jesli chodzi o samochod to jezeli jestes jego wlascicielka to rowniez moze go zajac ,jezeli jest to auto sluzbowe to nie...

kola85 napisał:
Komornik moze zajac ci wynagrodzenie bez wzgledu na to jakie jest,poniewaz musi sciagnac z ciebie pieniadze na poczet dlugu,oczywiscie nie zabierze ci wszystkich pieniedzy tylko jakis procent
Ech, dwie odpowiedzi i obie częściowo błędne...

Wynagrodzenie minimalne jest chronione i nie podlega egzekucji, za wyjątkiem egzekucji zobowiązań alimentacyjnych.

Samochód, mimo, że służy działalności zarobkowej, nie podlega wyłączeniu spod egzekucji. Co jest moim zdaniem lekką bzdurą, ale tak jest w przepisach.

Ostatnia edycja:
Baba Jaga napisał:
Samochód, mimo, że służy działalności zarobkowej, nie podlega wyłączeniu spod egzekucji. Co jest moim zdaniem lekką bzdurą, ale tak jest w przepisach.

Gdyby nie ten zapis w KPC, to masa lewych taksówkarzy, przewoźników, kurierów i innej maści "przedsiębiorców wykorzystujących auto do celów dg" dalej śmiałąby się komornikowi (i wierzycielowi) w twarz.

A tak mają pod górkę ;)

Dziękuje Wam bardzo za pomoc... a czy jeżeli zrobiłabym kogoś współwłaścicielem auta ochronie samochód?

u_b_e_k napisał:
Gdyby nie ten zapis w KPC, to masa lewych taksówkarzy, przewoźników, kurierów i innej maści "przedsiębiorców wykorzystujących auto do celów dg" dalej śmiałąby się komornikowi (i wierzycielowi) w twarz.

Dzięki temu zapisowi, masa przedsiębiorców, którym samochód faktycznie jest niezbędny do wykonywania pracy zarobkowej, straciła swoje narzędzie pracy.

A w walce z oszustami o których piszesz, sprzymierzeńcem wierzyciela mogą być organy ścigania. Nie jest wielkim problemem sprawdzenie, jaki rodzaj działalności FAKTYCZNIE jest prowadzony.

Tym, o których piszę w pierwszym akapicie - nie pomoże nikt.

Zresztą: uważam, że takie podejście ustawodawcy, gdzie lepiej zrobić krzywdę jednemu niewinnemu, bo przy okazji też jakiś winny dostanie za swoje, tchnie epoką stalinizmu. Ale to oczywiście moje subiektywne zdanie.

Wlasnie - sytuacja w jakiej sie znalazłam dokładnie swiadczy o tym co piszesz, bank sie wypiął kiedy widząc ci się świeci w mojej firmie poprosiłam o konsolidację kredytów - nikt mi nie pomógł a teraz jesli mi jeszcze auto zabiorą (dostałam nową pracę i musze korzystać ze swojego auta) to wogóle zostane bez środków do życia. Słyszałam, że robiąc współwłaściciela na auto moge je ochronić ale czy faktycznie?

Powrót