Czy mogą być dwie egzekucje dotyczące tego samego długu?

• Autor wątku Autor wątku XPX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

XPX

Użytkownik
Odpowiedzi
123
Zgłosił się do mnie znajomy w sprawie swojego ojca.
Facet (ojciec znajomego) na dług względem państwa Niemieckiego (został ukarany grzywną przez niemiecki sąd za przemyt papierosów). Jest to kwota (w przeliczeniu na złotówki) ok. 60 tys. zł.
Od 1,5 roku prowadzona jest egzekucja z renty dłużnika, z tego, co zrozumiałam, egzekucja prowadzona jest przez Urząd Skarbowy.
Dziś dłużnik otrzymał pismo z ZUSu, że komornik zajmuje mu rentę (ustawowe 25 % - kolejne). Wcześniej nie było żadnych pism od tego komornika (podobno), coś tam w domu komuś świtało, że rok temu było pismo właśnie od tego komornika.
W dokumencie są tylko informacje, że egzekucja z renty prowadzona będzie od grudnia tego roku.
Mam w związku z powyższym kilka pytań:
1. Czy może być prowadzona egzekucja komornicza dotycząca, jeśli jest już egzekucja prowadzona przez Urząd Skarbowy - w tej samej sparwie?

2. Facet ma renty 1460 zł brutto, obecnie otrzymuje 850 zł na rękę, czy owo 25% liczone będzie od kwoty brutto 1460 czy od tej pomniejszonej?

3. Czy w przypadku renty jest kwota wolna od zajęcia? Szukałam informacji w internecie i ktoś gdzieś napisał, że komornik ma prawo zająć całą rentę.

4. W jaki sposób można dowiedzieć się, czego faktycznie dotyczy egzekucja (rodzina przypuszcza, że chodzi o to, bo ten człowiek nie ma innych długow typu pożyczki, kredyty itp.)

Będę wdzięczna za odp.

XPX napisał:
bo ten człowiek nie ma innych długow typu pożyczki, kredyty itp.
W tym kraju tego nie można być pewnym, nawet niezależnie od człowieka...
Coś na pewno jest nie tak, jeśli dotyczy to tej samej sprawy. Trzeba by wtedy interweniować.

Zresztą nawet gdyby były to dwie różne, to łączne potrącenie wynosi maksymalnie 25%, dochodzi do zbiegu egzekucji i prowadzić to będzie jeden organ, dzieląc 25% renty na dwie sprawy

Powrót