czy moga mi zabrac zwrot podatku za mandat?

• Autor wątku Autor wątku aniafx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aniafx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
250zl-tyle wlasnie dostalam za przejscie na czerwonym swietle...od strazy miejskiej...i mam pytanie-czy jakas kwota moze mi zostac potracona za mandat ze zwrotu podatku?[/b]

Tak, zostanie Ci zabrana kwota mandatu, w ubiegłym roku tez tak sie u mnie skończyło

na bank skasują 250zł za mandat a jeżeli nie masz tyle do zwrotu to zabiorą ile masz a reszta w przyszłym roku ,bo nie jestem pewna ale mandaty nie zapłacone przedawniają się po dwóch albo trzech latach.dostaniesz jedynie pismo że tyle i tyle jest przekazane z us na...

ale na jakiej zasadzie mandat jest odpisywany od podatku?
przecież jeśli przez 7 dni się go nie oplaci, to sprawa trafia do sądu..

[k.p.s.w.]
"...Art. 99. W razie odmowy przyjęcia mandatu karnego lub nieuiszczenia w wyznaczonym terminie grzywny nałożonej mandatem zaocznym, organ, którego funkcjonariusz nałożył grzywnę, występuje do sądu z wnioskiem o ukaranie. We wniosku tym należy zaznaczyć, że obwiniony odmówił przyjęcia mandatu albo nie uiścił grzywny nałożonej mandatem zaocznym, a w miarę możności podać także przyczyny odmowy.

Art. 100. Ściąganie grzywny nałożonej w drodze mandatu karnego następuje w trybie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji. Grzywna ta stanowi dochód budżetu państwa, a gdy nałoży ją funkcjonariusz organu podległego władzom jednostki samorządu terytorialnego - stanowi dochód tej jednostki samorządu. ..."

Dz.U.2005.229.1954 (U) Postępowanie egzekucyjne w administracji.

Pewnie na takiej podstawie. Nie jest odpisywany od podatku :!: tylko sciagany prze US ze zrodel dostepnych.

Powrót