czy mogą nie zapłacić za l4

• Autor wątku Autor wątku gonciu22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gonciu22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam mam pytanie mam własna firme od grudnia wczesniej przez 2lata pracowałem w innej ale w lutym tego roku przestałem i została mi tylko moja firma(sklep sporzywczy) od maje przyjołem sie do innej dostałem umowe na okres próbny bo 15dniach pracy zachorowałem i zapłacili mi tylko za te 15 dni za l4 nie dlaczego??

mialem to samo rok temu gdy zatrudnialem sie w firmie, w pierwszym miesiacu mialem jeden dzien chorobowego, za ktory mi nie zaplacili, tlumaczyli sie tym ze w pierwszym miesiacu niema sie oplaconej skladki chorobowej (czy cos takiego), bo wczesniej bylem zarejestrowany w PUP, jak bym mial inna prace i pomiedzy poprzednia a ta by nie bylo przerwy to bym dostal zaplate za L4.

tak ale ja mam opłacona składke bo od grudnia prowadze firme i opłacam wszystko i niewiem co teraz zrocić:( czy mam jakies podstawy zeby ta firma jednak musiała mi to wypłacić??

Zasiłek chorobowy przysługuje ubezpieczonemu po okresie 30 dni ciągłego ubezpieczenia chorobowego, jeśli osoba ta podlega ubezpieczeniu obowiązkowo. Taka sytuacja dotyczyć będzie osób pracujących np. w oparciu ona umowę o pracę. Natomiast osoby objęte dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym, a więc np. prowadzące działalność gospodarczą, nabywają prawo do zasiłku chorobowego po 180 dniach ubezpieczenia.

Powrót