Czy moga odebrac wyplate??

• Autor wątku Autor wątku FrUiT
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

FrUiT

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Moj chlopak jest od 14 listopada w wojsku, pracował w duńskiej firmie w Polsce. przed pójściem dostarczył do firmy kserokopie karty powołania.mial dostac odprawe równowartości dwoch tygodni pracy wedle polskich przepisow,tymczasem z miesiąca na miesiac dostawal wplaty na konto i rozliczenia miesięczne tzw „paski”ktore przychodzily mu na adres domowy.

Myślał ze firmy zagraniczne maja inne zasady i formy płatności dla pracownikow powolanych do służby wojskowej.tymczasem będąc jeszcze w wojsku dostal telefon od pani z biura w sprawie karty i terminu powolania do wojska ponieważ w maju konczyla mu się umowa, a rzekomo przez caly ten okres pracowal w firmie i dopiero teraz pani zorientowala się ze nie pracuje(tymbardziej ze do pracy nie przychodził przez okres 7 miesiecy - przeciez nadal jest we wojsku wiec chyba wtedy powinien dostac zwolnieie dyscyplinarne za niestawianie się do pracy)

mam takie pytanie czy pieniadze wplacane na jego konto będzie musial zwrocic?a jezelii tak to w jakiej formie.darowizny?za która będzie musial zapłacić podatek?czy istnieje jakis przepis prawny żeby firma weszla mu na konto? pieniadze były na bieżąco wydawane i ich juz nie posiada,chyba nie jest jego bledem ze ktos z biura nie dopełnił swoich obowiazakow i wysylal pieniadze przez tyle czasu i nie spojrzal w dokumenty ze jest we wojsku :?:

Kwestia zasadnicza - czy uważa Pani, że pieniądze te się mu należały?

przenoszę na prawo cywilne.

nie wiem czy mu sie naleza,moim glownym celem jest dowiedziec sie czy firma w jakis sposob moze wymusic na nim zwrot tych pieniedzy. jest mozliwosc ze kiedy wyjdzie z wojska moze tam wrocic i pracowac ale z tego co wiem to raczej nie ma zamiaru. przeciez to ktos popelnil blad a nie on, istnieja jakies normy prawne i inne haczyki prawne co do tego ze te pieniadze trzeba koniecznie zwrocic?

Proponuję przejrzeć orzecznictwo Sądu Najwyższego.Na stronie internetowej SN są orzeczenia i wyroku- Izba Cywilna.Był wyrok który mówił,że nie można żadać zwrotu mylnie wypłaconego wynagrodzenia przez pracodawcę. Może ktoś podrzuci numer sygnatury

Wszak widziały gały gdzie pieniądze wysyłały :?: :?: :?: :ok:

no tez wlasnie,dziekuje Ci bardzo za te informacje,beda bardzo przydatne,mnie tez wydaje sie ze niedopelnienie obowiazkow przez pania z biura nie powinno obarczac wina tego ktory dostal pieniadze,prosila o zwrot pieniedzy w takim stylu" jesli bylbys tak mily to moglbys oddac pieniadze.." moglbys ale czy musisz????

alez tych wydzialow tutaj :roll: i te sygnatury ojjj biore sie za przegladanie

pomozcie,gubie sie w tym wszystkim

myśle ,ze można iść w kierunku art. 284 &1 KK

Nikt Ci tak na prawdę nie pomoże, bo IMHO zgodnie z art. 24 ustawy o prawie prywatnym międzynarodowym właściwe dla oceny obowiązku zwrotu jest prawo duńskie, a wątpię, żeby ktoś na forum je znał.

Natomiast nie da się ukryć, że te pieniądze mu się nie należą.

byc moze sie nie naleza ale skoro juz sa na jego koncie to naleza do niego.za gapowe sie placi...sprawdze ten artykul podany przez Ciebie Markiz32,dziekuje

Wtrącę swoje "trzy grosze".
Jest wyrok SN (niestety nie mam czasu aby odnaleźć) mówiący o tym, że jeśli nienależne wypłaty były na bieżąco konsumowane na potrzeby życiowe otrzymującego je, to nie nastąpiło bezpodstawne wzbogacenie. W takim przypadku powództwo o zwrot nienależnie wypłaconych kwot zostało oddalone.
Uważam, że duńskie prawo w tym przypadku nie ma zastosowania. Wszystko działo się na terenie RP.

Januszu: nie zgadzam się z Tobą. Ppm pozostaje w silnym związku z moim konikiem, więc popolemizuję. Poza tym będzie mi miło podyskutować z Kolegą (oby już niedługo) z korporacji :)

[cytat:1kgeemru] Art. 31. § 1. Zobowiązanie nie wynikające z czynności prawnej podlega prawu państwa, w którym nastąpiło zdarzenie będące źródłem zobowiązania. [/cytat:1kgeemru]

Pazdan twierdzi, iż decyduje miejsce przesunięcia majątkowego, a w razie wielomiejscowości najsilniejszy związek. Przesunięcie wydaje mi się nastąpiło w Danii poprzez wypłatę pieniędzy, więc prawo duńskie.

Powrót