Czy mogę coś w tej sytuacji zrobić?

• Autor wątku Autor wątku algol4825
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

algol4825

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Otóż mój Ojciec jest mi winien pieniądze, zaległe alimenty oczywiście.
Prowadzi sobie spółkę która jest założona na słupa żeby uniknąć odpowiedzialności.
Ojciec sam sobie wypłaca minimalną krajową a reszta leci w gotówce, wiadomo.
Samochody na leasing. Mieszkanie na byłą żonę.
Także pełen zestaw, żyje sobie jak król i komornik może sobie popatrzeć najwyżej.
Jednak ostatnio szczęście się uśmiechnęło i z jakiegoś powodu ta spółka wystawiła fakturę dla Ojca za usługi na 80 tysięcy.
Komornik oczywiście to wyłapał i zgłosił się o przekazanie tych pieniędzy, jednak firma nie odpowiedziała. Komornik wysłał ponaglenie a firma miała to nadal w dupie. Komornik wystawił grzywnę 2000zł a firma ma to nadal w dupie.
(od momentu wystawienia tej faktury to dnia dzisiejszego minęły już dobre 2 miesiące)
I teraz moje pytanie, jak w temacie. Da się coś zrobić, czy będę czekać następne 2 lata na "okienko"?

Na odpisie zajęcia które wysyłane jest również wierzycielowi jest stosowne pouczenie, dla wierzyciela.

U mnie odpis zajęcia kończy się informacją o tym że jeżeli mam jakieś zastrzeżenia do pracy komornika to mogę złożyć skargę do sądu itp.

Wybacz, masz rację - mój błąd.
Patrzyłem nie na ten dokument, jest napisane:
"Dłużnikowi nie wolno zajętej wierzytelności lub innego świadczenia odbierać ani rozporządzać, jak również nie wolno mu rozporządzać zabezpieczeniem dla nich ustanowionym.
Zajęcie jest dokonane z chwilą doręczenia niniejszego wezwania dłużnikowi zajętej wierzytelności (art.900 &1 kpc.)
Zgodnie z art. 795 &2 kpc. z chwilą doręczenia zawiadomienia o wszczęciu egzekucji rozpoczyna się bieg terminu do wniesienia przez dłużnika zażalenia na postanowienie o nadaniu tytułowi egzekucyjnemu klauzuli wykonalności.
Zażalenie wnosi się do sądu okręgowego za pośrednictwem sądu 1 instancji, który nadał klauzulę wykonalności (art.394-398 kpc) w terminie tygodniowym."

No a dalej jest o możliwości skargi na czynności komornika.

Adresatem jestem ja i ta spółka.
Będzie łatwiej jak po prostu wstawię zdjęcie i wymażę co trzeba?

Bardziej mi chodziło o 885, 886 itp w związku z 902 bo to zajęcie wierzytelności było

Powrót