Czy moge jezdzic motorowerem?

• Autor wątku Autor wątku gibon170
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gibon170

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
dzien dobry.
Dostalem kare z sadu:zakaz prowadzenia pojazdow w zakresie kategorii: A1, A, B1, B, C1, C, D1, D, BE, C1E, CE, D1E, DE, T na okres 24 miesiecy.
moje pytanie jest takie czy moge jezdzic motorowerem?o pojemnosci nie przekraczajacej 50cm szesciennych.
prosilbym o odpowiedz osoby ktora ma o tym pojecie bo wszedzie szukalem i wszedzie sa pewne nie jasnosci.
z gory dziekuje

witam

zgodnie z prawem o ruchu drogowym, uprawnienia zwane prawo jazdy, dotyczą wyłącznie prawa do kierowania pojazdami zaliczonymi do kategorii przez ciebie wskazanych; wśród nich nie występuje motorower, podobnie jak rower; na motorower, podobnie na rower czy skuter, nie trzeba mieć uprawnień, chyba że nie masz ukończonych 18 lat; motorower to nie motocykl więc nie musisz mieć prawa jazdy na motorower kategorii A lub A1
podstawa prawna - art.87 ust. 3 ustawy - prawo o ruchu drogowym z 1997r.

pzdr

no to bardzo sie ciesze,ale jak zatrzyma mnie policja to na 100%nic mi nie zrobia??mam ukonczone 18lat.

aha...i mam jeszcze male pytanie,ale nie wiem czy tu mozna o takie cos pytac.
dostalem wyrok z sadu:
zakaz prowadzenia pojazdow na okres 2lat,
dozor kuratora,
rok wiezienia zawieszony na 3 lata,
i wyplacenie zadoscuczynienia poszkodowanemu w kwocie 5000zl
spowodowalem wypadek <czolowe zderzenie>,bylem kierowca,nie bylem pijany.jestem uczniem,nie pracuje,i moje leczenie jeszcze trwa.proturator zapewnial ze pieniadze beda wzeite z nw samochodu,ale wlasnie nie wiem czy jest taka mozliwosc i jak to zrobic.aha...prokurator napisale jeszcze taki papierek ze moge splacac te 5 tys prze 10lat w ratach po calkowitym zakonczeniu leczenia,a w sadzie mowili ze 3 miesiace mam na splate,nie wiem co robic,prosze o pomoc

Co jest napisane w wyroku odnośnie zadośćuczynienia. Jesli jest napisane , że po 3 m-cach, to trzeba spłacić po 3 miesiącach?

W wyroku wymieniono te wszystkie kategorie praw jazdy?

witam

w kwestii motoroweru - jeżeli wskazałem ci stosowne przepisy prawa o ruchu drogowym, w oparciu o które każdy z nas musi w tym państwie funkcjonować, by się nie narazić na zarzut naruszenia prawa, to także obowiązują one policję; więc spokojnie możesz jeździć motorowerem, gdyż jako osoba powyżej 18 lat nie musisz mieć na nie uprawnień, w odróżnieniu do motocykla czy innych pojazdów określonych kategorii, na które konieczne są prawa jazdy

pzdr

w wyroku nic nie jest napisane dotycxzace czasu zaplaty zadoscuczynienia.

w wyroku nie byly wymienione te wszystkie kategorie,by zakaz prowadzenia wszelkich pojazdow mechanicznych na okres 2 lat,i po 2tyg. dostalem ze Starostwa zakaz z wypisanymi kategoriami.

zatem zakaz ten nie obejmuje motorowerów, gdyż by nimi kierować nie potrzebra specjalnych uprawnień, tak jak np. na samochody osobowe; wystarczy mieć skończone 18 lat, a jak nie - to karta motorowerowa; rzecz z motorowerami jest jak z rowerami - do 18 lat musisz mieć kartę rowerową, a potem po ukończeniu 18 lat nie musisz już mieć

w kwestii zadośćuczynienia - termin zapłaty zależy od pokrzywdzonego, to na jego rzecz została ona zasądzona; jeżeli wyrok jest już prawomocny, to skontaktuj się z pokrzywdzonym i ustal z nim harmonogram zapłaty zadośćuczynienia, zanim wystąpi o klauzulę wykonalności i skieruje wniosek do egzekucji

pzdr

Wg mnie motorower jest pojazdem mechanicznym, zatem nie może Pan nim kierować.

Pokrzywdzony może domagać się zapłaty od uprawomocnienia się orzeczenia i od tego momentu jest Pan w zwłoce.

kurcze to ja juz nie wiem co z tym motorowerem,przeszukiwalem w internecie i byly wlasnie sprzecznosci dotyczace tego czy motorower jest pojazdem mechanicznym.prosze o odpowiedz osoby ktora na 100%jest pewna i mogla by mi nawet wypisac to na papierze.

a co do zadosc uczynienia to wyrok jest prawomocny,tylko co sie stanie jak nie zgodzi sie ten pan na splacanie w ratach i ja nie zaplace calosci bo nie mam jak bo sie ucze i nie zarabiam.

[cytat:24yams3c]
II KRN 18/93
W sprawie ustalono, że oskarżony, będąc pod wpływem alkoholu, prowadził motorower. Przypisując oskarżonemu popełnienie tego czynu, należało go skazać za popełnienie wykroczenia określonego w art. 87 § 1 k.w. Polega ono na prowadzeniu pojazdu mechanicznego w stanie po spożyciu alkoholu. Ponieważ motorower jest "pojazdem mechanicznym" w rozumieniu przepisów Kodeksu wykroczeń, to czyn oskarżonego wyczerpywał znamiona wykroczenia z art. 87 § 1 k.w.
[/cytat:24yams3c]

Podobne jest chyba staowisko Policji:
http://kppnowydwor.policja.waw.pl/?page ... ure&id=121

Na pewno egzekucja komornicza , o ile wierzyciel ją uruchomi.

witam

wskazany przez ATMOSPERE wyrok nie tworzy prawa, a tym bardziej nie definuje nam pojęcia pojazdu mechanicznego; zresztą prawo u nas tworzą sejm i senat, a nie władza sądownicza; ona jedynie stosuje prawo, pomaga w interpretacji zawiłych przepisów; jednakże podkreślam, nie może tworzyć definicji pojazdu mechanicznego; mogą tworzyć taką definicję jedynie stosowne przepisy;
warto też zwrócić uwagę, że wyrok ten dotyczy stanu prawnego z 1993r. i wcześniej, gdzie obowiązywały przepisy wyłączające motorower z kategorii pojazdów mechanicznych - były stosowne rozporządzenia, które już nie pamiętam, ale obowiązywały na gruncie ustawy o ruchu dorogowym z 1983r.; nadto orzeczenie to dotyczy wykroczenia, a nie przestępstwa; i co chyba najważniejsze, dotyczy określonej sprawy, określonego stanu faktycznego; nie znając go, trudno ocenić, czy są w tym wyroku słusznie wskazał, że motorower to pojazd mechaniczny; poza tym stwierdzenie sądu, że motorower jest pojazdem mechanicznym w rozumieniu przepisów KW - pytanie tylko których, bo tu również definicji pojazdu mechanicznego nie ma, a systemowo trudno tak jednoznacznie stwierdzić, zwłaszcza że motorower nie zalicza się do pojazdów silnikowych, a takim są pojazdy mechaniczne; warto zatem poznać treść uzasadnienia tego wyroku, wtedy coś więcej konstruktywnego można w tym temacie powiedzieć; w gruncie rzeczy rower też można zakwalifikować do pojazdów mechanicznych, bo też ma mechanizm za pomoca którego wprawiany jest w ruch; skoro jednak warunkiem kwalifikacji jest posiadanie silnika, to rower takim nie jest, a motorower też, bo w myśl ustawy Prawo o ruchu dorogowym z 1997r. nie został zaliczony do pojazdów silnikowych; co więcej, osoba która prowadzi, pcha lub ciągnie rower, motorower, jest pieszym ...

cd...
sprawa więc nie jest tak oczywista, jak się wydaje po przeczytwaniu tylko tezy orzeczenia wskazanego przez ATMOSPHERE; zresztą teza ta, to jakiś fragment uzasadnienia, wyszczególniony przez autora tezy, którym nie zawsze jest sąd, czy nawet skłąd orzekający; to teza autorów LEXA czy innych systemów baz prawnych;
warto też wskazać, że w orzecznictwie uprzednim można spotkać rozbieżności w tym zakresie; uprzednio bowiem SN wielokrotnie, podobnie jak sądy powszechne, kwalifikowały motorower do pojazdów niemechanicznych; więc nie sposób wskazać tu jedno orzeczenie, skoro uprzednie są odmienne i równie aktualne co obecne, skoro definicji legalnej pojazdu mechanicznego i niemechanicznego nie ma; istnieje luka prawna, można ją wypełnić orzecznictwem, pytanie tylko czy tworząc definicję orzeczniczą tworzy się prawo czy tylko praktykę, która jednak może mieć zastosowanie tylko do sprawy, w której została ukształtowana, a już w innej może być odmienna;

do pytającego - zawsze możesz powołać się na fakt, że nie ma definicji w prawie o ruchu drogowym pojazdu mechanicznego, a jest tylko silnikowy, do którego nie zalicza się motorower, mimo że ma silnik; poza tym zawsze możesz pokazać decyzję starosty, że nie możesz prowadzić pojazdów z wszystkich kategorii określonych w prawie o ruchu drogowym - do tych kategorii nie zalicza się motoroweru

pzdr

no tak....to lepiej nie ryzykowac i nie poruszac sie motorowerem bo zalezy na kogo sie trafi i co sad orzeknie.glupia luka w prawie i 2 lata na rowerze...

a co do zadoscuczynienia to komornik chyba nic nie moze mi zabrac bo mieszkam z rodzicami i nic nie mam wlasnego.no chyba ze sie myle

Witaj!
Odnośnie motoroweru to możesz sie nim poruszać bo ja też jestem w tej samej sytuacji co Ty i mam skuter i poruszm się nim a juz kilkakrotnie zatrzymywano mnie nim i nigdy nie bylo problemów. Motorower nie wlicza sie do tych kategorii co masz wymienione w prawie jazdy. Wiec możesz swobodnie się poruszać oby nie pod wplywem alkocholu bo w takim przypadku moga Cie odwiesić i dołozyć jeszcze więcej zakazu prowadzenia pojazdów. Zastanawia mnie tylko rzecz z odszkodowaniem bo skoro jesteś iczniem sąd nie może na Ciebie nalozyć zednego obciążenia finansowego. Chyba że nie mialeś sprawy tylko na komendzie przyjąłeś wyrok jaki Ci prokurator zaproponował....

[cytat="Radzio222"]Witaj!
Odnośnie motoroweru to możesz sie nim poruszać bo ja też jestem w tej samej sytuacji co Ty i mam skuter i poruszm się nim a juz kilkakrotnie zatrzymywano mnie nim i nigdy nie bylo problemów. Motorower nie wlicza sie do tych kategorii co masz wymienione w prawie jazdy. Wiec możesz swobodnie się poruszać ?[/cytat]
Nie jestem tego tak pewien. Moje zdanie jest podobne do atmosphere, przytoczę troszkę komentarz :)

[cytat:1jlzy1lf]Kodeks wykroczeń: komentarz Bojarski, Radecki
?
2. Pojęcie pojazdu mechanicznego jest od wielu lat przedmiotem wątpliwości. Oczywiste jest, że pojazdem mechanicznym jest każdy pojazd silnikowy w rozumieniu PrDrog (w tym także np. ciągnik rolniczy), ale także - co ma istotne znaczenie praktyczne - motorower (uchw. SN z 12.5.1993 r., I KZP 9/93, OSNKW 1993, Nr 5-6, poz. 27). Pojazdem mechanicznym jest niewątpliwie samolot, helikopter, lokomotywa, łódź motorowa, natomiast nie jest pojazdem mechanicznym łódź żaglowa (wyr. SN z 25.4.1983 r., I KR 63/83, OSNKW 1984, Nr 1, poz. 10). ?[/cytat:1jlzy1lf]

[cytat:1jlzy1lf]Wykroczenia drogowe ? R.A Stefański
?
Definicja motoroweru sformułowana w prawie o ruchu drogowym pozwala na zaliczenie go do pojazdów mechanicznych, gdyż odpowiada desygnatom nazwy "pojazd mechaniczny". Według art. 2 pkt 46 p.r.d. motorower jest pojazdem jednośladowym lub dwuśladowym, zaopatrzonym w silnik spalinowy o pojemności skokowej nieprzekraczającej 50 cm3, którego konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 45 km/h. Wprawdzie jest on wyłączony z pojazdów silnikowych, którymi są pojazdy wyposażone w silnik (art. 2 pkt 32 p.r.d.), lecz nie zmienia to powyższego wniosku. [/cytat:1jlzy1lf] cdn

[cytat:is0fa5ti]Trzeba bowiem mieć na uwadze, że prawo o ruchu drogowym posługuje się terminem "pojazd silnikowy", zaś w kodeksie karnym i kodeksie wykroczeń używa się pojęcia "pojazd mechaniczny" i chociaż dla obu rodzajów pojazdów zostały przyjęte identyczne cechy konstytutywne, to nie znaczy to, że pojęciom tym nadano jednakową treść. Oba terminy spełniają różne cele. W kodeksie karnym i kodeksie wykroczeń termin "pojazd mechaniczny" jak już zaznaczono związany jest głównie z bezpieczeństwem ruchu, zaś w prawie o ruchu drogowym wyróżnia się "pojazd silnikowy" przede wszystkim dla potrzeb rejestracji i ewidencji oraz uprawnień do prowadzenia pojazdów. Nadanie tym określeniom takiego samego znaczenia naruszałoby dyrektywę interpretacyjną, w myśl której bez uzasadnionych powodów nie powinno się przypisywać różnym terminom tego samego znaczenia (J. Wróblewski, Rozumienie prawa..., s. 79), a co do omawianych terminów, nie ma takich powodów. ?[/cytat:is0fa5ti]

no to chyba bede robil tak jak napisal radzio 222.mam nadzieje ze nic m nie zrobia,ale wrazie czego chyba lepiej wozic ze soba te zawiadomienie ze starosstwa w ktorym sa wypisane kategorie na ktore mam zakaz.a po pijanemu nie jechalem,nie ma nawet takiej opcji.:)

ale jak juz predzej mowile to duzo jest tych niejasnosci co do motoroweru,nawet na policji jedni mi mowili ze moge a drudzy nie.

no a co do tego zadoscuczynienia to nie mam zielonego pojecia co zrobic
no a sprawa sie nie odbyla,sam sie przyznalem do winy bo i tak bym nic nie udowodnil bo wypadku i 7dni wstecz od wypadku.a na komisariacie policjanci kazali mi sie przyznac bo straszyli kosztami sprawy wiec sie przyznalem.no i faktycznie dziwi mnie to zadoscuczynienie w wys.5tys skoro sie ucze i nie pracuje i nic swojego nie mam.

no to jA JUZ NIE WIEM,PRAWO MOWI TAK A RADZIO222 JEZDZI MOTOROWEREM MA KONTROLE I NIC MU NIE ROBIA.KOGO TU TERAZ SLUCHAC?

Z najnowszego orzecznictwa:
[cytat:2vsjnxn3]
2007.06.26 wyrok SN II KK 98/07

Pojazdem mechanicznym w ruchu lądowym w rozumieniu przepisów Kodeksu karnego jest każdy pojazd drogowy czy szynowy napędzany umieszczonym w nim silnikiem, jak również maszyna samobieżna i motorower. Nie są pojazdami mechanicznymi rowery zaopatrzone w silnik pomocniczy o pojemności skokowej nie przekraczającej 50 cm3, które zachowują wszystkie normalne cechy charakterystyczne budowy, umożliwiające ich zwykłą eksploatację jako rowerów.

[/cytat:2vsjnxn3]

Nadto pismo, które otrzymał Pan z urzędu wymieniajace kategorie, odnosi się do pojazdów, na które trzeba mieć uprawnienia.

Natomiast wg mnie motorowerem nie może Pan też jeździć.

Powrót