Czy moge jeździc niemieckim autem?

• Autor wątku Autor wątku pajda414
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pajda414

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam mój tata jest zameldowany w polsce oraz niemczech i tam tez pracuje. Ostatnio kupil tam auto które zarejstrowal i ubezpieczyl na siebie. Czy moge poruszac sie nim w kraju? Z gory bardzo dziekuje ;d

Marian1 w tej chwili nie masz racji.Moj maz ma obywatelstwo niemieckie i samochod jest zarejestrowany na niego.Ja jako obywatel polski z prawo jazdy polskim mam prawo jezdzic na niemieckich blachach na terytorium RP.Nie mam tych informacji z netu,tylko bylam osobiscie pytac sie na policji.Powiedziano mi ,ze jedyne co musze miec to papiery auta, ktorym jade.Po wejsci polski do unini,mozna w polsce jezdzic na zagranicznych blachach.
Inaczej sprawa sie przedstawia, jezeli osoba ktora ma zarejestrowane auto na zagranicznych blachach,nie mieszka na stale w kraju w ktorym jest auto zarejestrowane.
:)

Elvi napisał:
Marian1 w tej chwili nie masz racji.Moj maz ma obywatelstwo niemieckie i samochod jest zarejestrowany na niego.Ja jako obywatel polski z prawo jazdy polskim mam prawo jezdzic na niemieckich blachach na terytorium RP.Nie mam tych informacji z netu,tylko bylam osobiscie pytac sie na policji.Powiedziano mi ,ze jedyne co musze miec to papiery auta, ktorym jade.Po wejsci polski do unini,mozna w polsce jezdzic na zagranicznych blachach.
Inaczej sprawa sie przedstawia, jezeli osoba ktora ma zarejestrowane auto na zagranicznych blachach,nie mieszka na stale w kraju w ktorym jest auto zarejestrowane.
:)
Wielkie dzieki Elvi, o to mi wlasnie chodziło ;P

pajda414
Ojciec ma ubezpieczenie wykupione w Niemczech na siebie czy jeszcze na 2 osobę??.
W razie kolizji masz koszta na swój rachunek ubezpieczenie tego nie pokryje czy nie tak ??
Elvi a czy twój mąż ma wykupione ubezpieczenie na 2 osobę???

Własnie tylko na siebie bo ma wszystkie znizki. Znaczy to bylo tak ze bral zaswiadczenie wlasnie o znizkach z polskiego ubezpieczenia tlumaczyl na niemiecki i musial tam pokazac przy rejstrowaniu jakby jeszcze dodal mnie to by musial drozej placic bo ja znizek nie mam. Ale mi chodzi tylko o to czy policja sie nie czepnie wlasnie w razie kontroli do tego ubezpieczenia bo chce troche posmigać zanim ojciec pojedzie do DE ;p Juz tam mysle ze kolizji nie spowoduje ;d

W naszym przypadku mamy takie ubezpieczenie.Dodatkowo moj maz ma ADAC i ja rowniez mam.W przypadku gdybym nie miala na siebie ADAC,a byla bym sama w Pl i miala wypadek nie pokryja mi zadnych kosztow. Ja mam na siebie ADAC ktore pokrywa koszty :leczenia,adwokata,transportu zarowno auta jak i mnie do niemiec i ewentualnie wynajecia samochodu(aby dojechac do domu) ,oraz placi za ewentualne nocowanie w hotelu.
Krotko mowiac,jezeli on bedzie jezdzil ojca autem w pl ,ewentualne koszty wypadku z jego winy pokrywa on sam,oraz musi pokryc ewentualne sptowadzenie auta do niemiec.;)

A czy będziesz w stanie pokryć skutki wypadku kolizji z własnej kieszeni????
Nie warte ryzyko wtedy sprawa sądowa-powodzenia twoje ryzyko.

Jest jeszcze jedna kwestia.Czy ojciec ma w ubezpieczeniu wpisane kto moze uzytkowac auto bez potrzeby jego obecnosci?To znaczy: moj maz ma wpisane ze moga jezdzic wszyscy ktorzy ukonczyli 24 lata.

Chciałbym odświeżyć trochę temat... mam następujące pytanie

1. Mój tata jest obywatelem niemiec, jest tam zameldowany i tam pracuje
2. Ja jestem obywatelem polski, pracuję i jestem zameldowany w polsce

Czy mogę legalnie jeździć ojca autem w Polsce/Unii Europejskiej na moim polskim prawo jazdy?
Dodam, że posiadam na swoją osobę, jako obywatela RP, wykupione ADAC

Powrót