Czy mogę nagrać właśną muzykę, film i je sprzedać?

• Autor wątku Autor wątku wykrzyknik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wykrzyknik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
witam
czy mogę nagrać moje własne utwory muzyczne, jakieś króciutkie filmy i po otwarciu działalności gospodarczej je sprzedawać?

mógłby mi ktoś wytłumaczyć na czym taki handel (prawnie) polega bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji na taki temat.

Dziękuje bardzo za odpowiedzi (z góry ;))

Pozdrawiam serdecznie:)

Co rozumiesz mówiąc sprzedać?

Czy masz na myśli przekazanie praw do utworu czy podpisanie umowy o np odtwarzanie tego filmu w kinie lub też sprzedaż Twojej twórczości na nośnikach fizycznych?

Mam na myśli to, że ktoś ogląda fragment filmu i żeby obejrzeć go w całości musi wysłać płatny sms lub zrobić przelew na konto internetowe, po tym zabiegu dostaje kod zwrotny po wpisaniu którego udostępnia mu się możliwość pobrania filmu na komputer i obejrzeniu go w całości.

Również chcielibyśmy sprzedawać pakiety filmów nanośnikach CD/DVD/Pendrive (wysyłka poczta polską/kurierem)

Nie ma żadnych przeciwwskazań. Jako twórca posiadasz prawa autorskie majątkowe do utworów, którymi możesz rozporządzać według własnego uznania. W tym zawiera się między innymi prawo do sprzedaży utworu na nośnikach fizycznych i pobierania z tego tytułu korzyści majątkowych. To jedynie kwestia założenia odpowiedniej działalności gospodarczej (wraz z odpowiednim przypisaniem polskiej klasyfikacji działalności) i do roboty.

a gdzie, w jakim urzędzie mogę się dowiedzieć jak taką firmę założyć, aby była legalna?
Czy muszę zgłosić się gdzieś, aby moje wytwory wyobraźni :) były chronione jakimś prawem autorskim czy mam to zagwarantowane w polskim prawie?

Marcin Steuer jesteś prawnikiem? Przepraszam, że poddaję pod wątpliwość Twoją wypowiedź, ale wiesz nie chciałbym opierać swojej firmy na opini kogoś, komu coś tam się wydaje, mam nadzieję, że Cię nie uraziłem.

Nie, oczywiście, że nie uraziłeś :) Kończę prawo, moja specjalizacja to prawo ochrony własności intelektualnej i prawo mediów, z tego też piszę magisterkę. Oczywiście najbezpieczniej będzie Ci zapłacić w kancelarii 50 zł za ustną poradę, ale to pewnie wiesz ;) Mówię tyle, na ile mój stan wiedzy mi pozwala.

Jeśli chodzi o zakładanie działalności gospodarczej, to wszelkie informacje uzyskasz w urzędzie gminy, bo zasadniczo od tego zaczyna się zakładanie działalności gospodarczej.

Wszyskie utwory są chronione prawem już od momentu ich powstania. Nie musisz ich nigdzie rejestrować, w żaden sposób zabezpieczać.

czemu się tutaj udzielasz za darmo?:)

@ wykrzyknik: a dlaczego szukasz darmowej porady? :)

PS. nie zapomnij dodać na filmach informacji o prawach autorskich Copyright ©...

napisałem tutaj na forum taki temat i nie bardzo, szczerze powiem, liczyłem na jakąkolwiek odpowiedź, ale to nic nie kosztuje, więc postanowiłem spróbować, czy moderator podtrzymuje to co napisał użytkownik Marcin Steuer :?::?::)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wykrzyknik - lubię pomagać pro bono. To przy okazji dla mnie powtórka materiału, orzecznictwa, poglądów doktryny.

Podtrzymuje. Dodam, dla jasności, że prawa autorskie pozwalające na korzystanie z utworu (tu filmów) to jedna kwestia, a realizacja tych praw w postaci jakiejś działalności to inna, niezależna kwestia. Musisz (lub musicie) zdecydować się na jakąś formę: DG zapisana na Ciebie, bądź jakaś forma spółki (jawna, cywilna, sp. z o.o. etc...). Pamiętaj jedynie, że jeśli to będzie forma spółki, to trzeba też aby prawa autorskie zostały przeniesione (lub wniesione) na spółkę albo została udzielona przez Ciebie licencja na korzystanie z utworów dla spółki. A kolejnym krokiem, w zależności od przyjętej formy działalności powinno być przyjęcie określonego modelu opodatkowania. Ale to już kwestia na inne forum, możesz popatrzeć też przykładowo tam http://pit.pl/.

DG będzie zarejestrowana na mnie.
A czy muszę powiadomić ZAIKS o moich zamiarach?
Czy do jakiegoś urzędu muszę zgłosić się w sprawie produkcji w takiej formie?

ZAiKS nie jest jedyną organizacją zbiorowego zarządzania na rynku, nie musisz korzystać akurat z ich usług. Co do zasady nie ma przymusu korzystania w ogóle z usług organizacji zbiorowego zarządzania prawami autorskimi lub pokrewnymi, to tylko ułatwia rozliczenia i pozwala na szerszą dystrybucję Twojego dzieła. (również za granicą kraju)

Mógłbyś objaśnić to bardziej szczegółowo? Chodzi mi o sprzedaż moich "wytworów wyobraźni" :) za granicami naszego kraju (właściwie nie ma już żadnych granic). Obowiązuje to również w unii?

Dziękuję za Wasze odpowiedzi, przydały mi się bardzo ;)
Pozdrawiam

A mam jeszcze jedno pytanko, chodzi mi o to czy sekrety sztuczek magicznych są chronione jakimiś prawami autorskimi?

ciekawe... moim zdaniem sama idea sztuczki nie (to będzie takie know-how sztukmistrza), ale już sama realizacja występu - jak najbardziej może być...

A coś konkretniej? :)

odświeżam

a co konkretniej? Dla mnie wykonanie sztuczki to coś jak utwór choreograficzny albo sceniczny - Art.1. upaipp.

Powrót