Czy mogę odliczyć od kwoty podatku ... ??

• Autor wątku Autor wątku qbadm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

qbadm

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Witam

Jestem ryczałtowcem, czy płacąc podatek comiesięcznie mogę od kwoty podatku odliczyć składkę na ubezpieczenie zdrowotne??

Oczywiście, ale tylko 7,75% podstawy (obecnie w miesiącach wrzesień- listopad 2007, to kwota 163,48 zł).

Aha, czyli jeśli kwota podatku jest mniejsza od kwoty składki na ubezpieczenie zdrowotne to nic nie muszę płacić danego miesiąca do US ??

Jaką kwotę można było odliczyć w miesiącu grudniu??

chodzi mi o to: rozliczam sie wspolnie z malzonka malzonka jest osoba bezrobotna od lipca do stycznia odbywala staz teraz jest bezrobotna jej dochod w 2007 r wyniosl 2440zl ja jestem pracownikiem budzetowki zona zaczela studia od wrzesnia w 2007 r wydala na czesne 1250zl sa to studia zaoczne czy mozemy ten wydatek odliczyc od podatku wspolnie tj ja moge czy zona powinna rozliczyc sie sama i odliczyc ale czy na stazu mozna odliczyc studia? czy powinnismy rozliczyc sie wspolnie i odliczyc szkole wspolnie?? bardzo prosze o pomoc

Żadnych wydatków na naukę nie można odliczyć.
Ta ulga została dawno temu zlikwidowana, jak zresztą prawie wszystkie prócz ulgi na dzieci, internet i dla niepełnosprawnych.

Witam,

jaką kwotę można odliczyć w sierpniu br. ??

a czy ktos moze wypisać ile mozna odliczyć za rok 2008 tak miesiacami?

Powrót