Czy mogę pokazać w portfolio internetowym projekty...

• Autor wątku Autor wątku natasza111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

natasza111

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Pracuję w firmie jako grafik. Wykonuję dla tej konkretnej wszystkie graficzne projekty.
Rysuję, tworzę z dostarczonych zdjęć produktów itp.
Wiadome mi jest, że firma ta ma prawa autorskie do moich prac, ale czy to znaczy,
że ja nie mogę pokazywać tych prac w swoim portfolio internetowym?
Z zaznaczeniem, że wszystkie prawa autorskie posiada ta konkretna firma, ale ja projekt wykonałam i chcę go publicznie pokazać.
Projekty te nie są ściśle tajne, ponieważ są one drukowane w setkach tysięcy i zalewają polskie mieszkania.
Ale nie chciałabym mieć problem, że zrobiłam to bezprawnie.

Czy mogę pokazać w portfolio internetowym projekty, które wykonywałam w ramach pracy dla tej firmy?
Czy muszę pytać o zgodę szefa (musiałabym pewnie stworzyć jakiś dokument i dać szefowi do podpisu)?

bardzo proszę o rzetelną odpowiedź

gdzie ewentualnie znajdę zapis prawny dotyczący tej konkretnej sprawy?

Witaj,

w takim przypadku (o ile umowa o pracę nie stanowi inaczej) wszystkie majątkowe prawa autorskie do dzieł stworzonych przez pracownika w związku z jego zajęciem etatowym, przechodzą z mocy Art.12. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku (zwana dalej upaipp) na pracodawcę. Oznacza to, że w świetle Art.17. upaipp. pracodawca ma wyłączne prawo do wykorzystywania tych utworów w każdy sposób (czyli na wszystkich polach eksploatacji).

Portfolio zaś, jak dla mnie, to osobne pole eksploatacji utworu (promowanie twórczości autora dzieł), więc w takim przypadku uważam, że powinna być zgoda przedsiębiorstwa na takie wykorzystanie. Zgoda teoretycznie mogłaby być ustna, ale dla własnego bezpieczeństwa powinno się ją mieć ma piśmie.

Było już kilka dłuższych dyskusji w tym temacie - możesz odszukać je w archiwum - używając opcji 'Szukaj'.

pięknie dziękuję
czy istnieje gdzieś wzór takiego pisma, który miałabym wręczyć szefowi do podpisu?

Powrót