Czy mogę powoływać się na przepisy BGB?

• Autor wątku Autor wątku mateb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mateb

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,

zakupiłem przedmiot (jako przedsiębiorca) na stronie internetowej z niemieckiego sklepu. Okazało się że przedmiot ten posiada poważną wadę (pęknięte drewno). Odesłałem go do nich na wymianę, wada została potwierdzona przez ich pracownika i przedmiot zakwalifikował się do wymiany. Powiedzieli mi że niestety w tej chwili nie mają tego przedmiotu w magazynie więc wada zostanie naprawiona. Oczywiście wszyscy wiemy, że pęknięte drewno to wada której nie da się usunąć. Zresztą przedmiot poważnie traci na wartości jako naprawiany, a zakupiłem go jako nowy. W związku z tym mam pytanie - czy mieszkając w Polsce mogę powoływać się na przepisy BGB by przedmiot został wymieniony?

Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
§ 439 BGB: Jeżeli naprawa nie jest możliwa lub przedmiot traci przez nią na wartości, możesz żądać wymiany na nowy. Wyznacz termin wymiany, jeżeli nie wymienią w terminie, możesz odstąpić od umowy, §§ 437, 440, 323, 326 ust. 5 BGB, i żądać zwrotu pieniędzy.

Napisałem im takiego maila:
After reading BGB I know that I can demand new guitar. Section 434, point 2 - cracked neck is not usual quality in things like guitars and I couldn't have expected such a fault in a new item, therefore - it is material defect. As you said, repairsman confirmed that guitar is suitable for replacement so as a professional luthier he judged about the defect. Secondly section 437 - ("rights of buyer in case of defect", point 1 - under section 439, demand cure) So we go to section 439 point 1 - As cure the buyer may, at his choice, demand that the defect is remedied or a thing free of defects is supplied.

Czy powołałem się na odpowiednie przepisy? Pasują one do mojej sytuacji?

Wszystko ok. Dziękuję za pomoc kagwo77. Gdy będą próbować odwinąć jakiś numer to zgłoszę się tutaj z pytaniem w razie wątpliwości

Powrót