Czy mogę pozwać Billa Gatesa przed polski sąd?

• Autor wątku Autor wątku zhuln
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zhuln

Użytkownik
Odpowiedzi
123
Witam.
Prokuratura na wniosek przedstawiciela właściciela praw autorskich, który był obecny podczas przeszukania w mojej kafejce internetowej, wszczęła śledztwo o naruszenie praw autorskich i pokrewnych. Prokuratura na wniosek w/w przedstawiciela, zakwestionowała legalność pewnej ilości gier i programów. Śledztwo zostało zakończone po 5 latach badania, umorzeniem (prokuratura w uzasadnieniu nie stwierdziła naruszenia praw autorskich z powodu, iż miałem faktury zakupu na wszystkie kwestionowane przez w/w przedstawiciela gry i programy). Tak długotrwałe śledztwo spowodowało konieczność zlikwidowania firmy, a ja jako właściciel poniosłem duże straty finansowe. Teraz mam pytanie. Czy mam szanse na przypozwanie, np. Billa Gatesa lub jego przedstawiciela, jako współwinnego poniesionych przeze mnie strat, w toczącym się obecnie procesie o odszkodowanie od Skarbu Państwa, który jest reprezentowany przez radcę prawnego? Taką sugestię (żebym przypozwał przedstawiciela właściciela praw autorskich, ponieważ, to na jego wnosek wszczęto śledztwo) napisał w swoim piśmie prokurator okręgowy, kiedy skarżyłem się na postepownie Policji i Prokuratury Rejonowej.
Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.

Pomysł fajny tylko nie wiem czy akurat Bill Gates to jest właściwa osoba do pozwania. Raczej Polski oddział firmy Microsoft. Są "pod ręką " :)

Powrót