Czy mogę prosić komornika o rozliczenie z wpłat?

• Autor wątku Autor wątku Agazkomornikiem
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agazkomornikiem

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Mam 4 zadłużenia, które trafiły do komornika. Oczywiscie udałam się do niego, by spróbować sie dogadać, aby jak najmniej boleśnie odczuć jego obecność. Z racji tego, że naprawdę sytuacja zyciowa, w której sie znalazlam nie powstała w wyniku mojej złej woli i mialam szczera chęć jak najszybszej spłaty zadłużenia, pan komornik zgodził się na spłatę w ratach. Minelo 1,5 roku i zbliżam się do końca splaty zadłużenia. Jakiś czas temu pytalam ile mam jeszcze do spłaty, uslyszalam kwotę od większej, niż się spodziewałam. Czy moge isc i poprosić o rozliczenie moich wpłat? Czy to musi być na piśmie? Ile więcej może wziąć komornik swoich oplat? Czy dobrze mysle ze około 10% od kwoty zadłużenia?

Warto sprawdzić z zawiadomień o wszczęciu jaka była należność główna, odsetki i jakie były odsetki dzienne a następnie zestawić to jakimś odpisem zajęcia wysłanym później albo otrzymując od komornika informacje o stanie zaległości.

Co do zasady każdy wniosek powinien być złożony pisemnie albo osobiście w kancelarii do protokołu.
Również wniosek o wydanie zaświadczenia o dokonanych wpłatach.

Uogólniając tak,10% wyegzekwowanego.
Jeśli wierzycielowi należne są odsetki, to codziennie się naliczają.

Ostatnia edycja:
Powrót