czy mogę sama egzekwować dług mając klauzule wykonalności

• Autor wątku Autor wątku wika07
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wika07

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,
proszę o pomoc w następującej sprawie. Po rozwodzie i podziale majątku mam klauzulę wykonalności , że dłużnik (były mąż) powinien mi zapłacić 5000zł za niepłacony czynsz. Jednocześnie ja mam wyrok sądowy z podziału majątku (mieszkania) w którym powinnam mu zapłacić 60000 za połowę mieszkania w którym zostaje. Wpłaciłam mu 55000zł z uwagi na prawomocny dług jaki miał wobec mnie i w żaden sposób nie chciał zapłacić. Teraz dłużnik przez komornika dochodzi ode mnie te 5500zł.
Czy miałam prawo sama wpłacić mu te 55000zł zamiast 60000zł bez pośrednictwa komornika. Nadmienie, że dłużnik nie pracuje nigdzie i jest niewypłacalny.

Miałaś prawo, ale powinnaś wysłać mu notę potrąceniową (że potrącasz jego dług wobec Ciebie z Twojego długu wobec niego).

I mając kopię + potwierdzenie odbioru sprawa jest zamknięta.

Dziękuje za odpowiedź. A mam jeszcze jedno pytanie. Czy w związku z tym, że dłużnik wiedział ze winien jest mi pieniądze i nie poczuwa się do zapłacenia mimo nakazu sądu a mimo to kieruje sprawę do komornika, że mu nie wypłaciłam całości zobowiązania (pomniejszone o dług wobec mnie) z innej sprawy mogę mu założyć z tego tytułu sprawę w sądzie w zakresie np oświadczenia nieprawdy ? Dłużnik nie zasługuje na żadną litość z mojej strony ze względu na swoje skandaliczne zachowanie wobec mojej osoby na każdym kroku i próbuje notorycznego wyłudzenia pieniądzy pod każdym pretekstem, nawet zupełnie wymyślonym.

Powrót