Czy mogę sprzedawać taki towar? (niedostępny oficjalnie w Polsce)

• Autor wątku Autor wątku nat51
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nat51

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Chciałabym sprowadzać z USA produkt firmy Panasonic, który nie jest oficjalnie dostępny w Polsce i jeszcze długo nie będzie.
Moja firma kupowałaby go od firmy w USA i następnie ja sprzedawałabym go w Polsce. Nie wiem jednak czy to legalne? Czy Panasonic nie będzie mogło mnie zaskarżyć, że sprzedaje produkt bez ich zgody?
Pytanie brzmi mocno naiwnie, ale sprawa jest dla mnie ważna, a trochę mnie już niektórzy ludzie nastraszyli.
Bede bardzo wdzięczna za odpowiedzi!

Prawo własności przemysłowej:
Art. 155. 1. Prawo ochronne na znak towarowy nie rozciąga się na działania dotyczące towarów ze znakiem, polegające w szczególności na ich oferowaniu do sprzedaży lub dalszym wprowadzaniu do obrotu towarów oznaczonych tym znakiem, jeżeli towary te zostały uprzednio wprowadzone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez uprawnionego lub za jego zgodą.
2. Nie stanowi również naruszenia prawa ochronnego na znak towarowy import oraz inne działania, o których mowa w ust. 1, dotyczące towarów oznaczonych tym znakiem towarowym, jeżeli towary te zostały uprzednio wprowadzone do obrotu na terytorium Europejskiego Obszaru Gospodarczego przez uprawnionego lub za jego zgodą.
3. Przepisów ust. 1 i 2 nie stosuje się, jeżeli przemawiają za tym uzasadnione względy, które pozwalają uprawnionemu sprzeciwić się dalszej dystrybucji towarów, w szczególności jeżeli po wprowadzeniu do obrotu zmieni się lub pogorszy stan towarów.

Z powyższego wynika, że nie może Pan bez zgody Panasonic odprzedawać towaru sprowadzonego z USA. Taka możlwość dotyczy tylko towarów sprowadzonych z krajów Unii Europejskiej, Islandii lub Norwegii.

Powrót