czy mogę starac się o rente

• Autor wątku Autor wątku masia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

masia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Mam 22lata i cierpię na chorobę zwną "agorafobia" (lęk przed wyjściem z domu i przed dużą przestrzenią, choroba jest zaliczana do chorób psychicznych).Pracowałam pół roku a następnie byłam na zwolnieniu L4 z powodu ciąży. Nie cały rok po porodzie zachorowałam i choruje już rok, przyjmuje leki.Czy mogę starac się o jakąkolwiek rente??? Słyszałam o dwóch wariantach: z tytułu niezdolności do pracy oraz z tytułu choroby psychicznej.Czy ktoś może mi pomóc??? :(

Jeśli orzecznik stwierdzi, że ta choroba powoduje niezdolność do pracy i spełniasz pozostałe warunku stażowe, to tak. Ale skoro tylko pól roku pracy, to pewnie nie, to już musisz przeczytać i wyliczyć wszystko to co, się wlicza do stażu pracy.
A zdanie orzecznika jest nieprzewidywalne, którą chorobę i kiedy uznaje za przeszkadzającą w pracy, a kiedy nie. Bierze też pod uwagę wiek i zawód przy stwierdzaniu zdolności/niezdolności do pracy.

Co do chorób psychicznych to tak samo, jak i fizyczne mogą spowodować niezdolność do pracy. Choroba to choroba. Zdarza się, że osoby chore na depresję dostają rentę. Bo to choroba i właśnie jak wiadomo - psychiczna. Wszystko zależy od tego, co postanowi orzecznik, jeśli już ktoś złoży wniosek o rentę, spełniając pozostałe warunki oczywiście.

Ostatnia edycja:
Powrót