czy moge ubiegac sie o 6 mies. staz

• Autor wątku Autor wątku agnieszkagr1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agnieszkagr1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
witam, chcialabym ubiegac sie o staz ktory przysluguje kobietom po urodzeniu ostatniego dziecka, ktore nie podjęły zatrudnienia (ewentualnie nie wróciły do pracy u dotychczasowego pracodawcy).
Mialam umowe o prace zawarta od 1 lutego 2009 roku do 31 stycznia 2010 r, od 5 sierpnia 2009 r bylam na urlopie macierzynskim, a od 24 do 31 grudnia 2009 roku na urlopie wychowawczym. chcialam byc na nim dokonca trwania umowy (zlozylam takie podanie), ale ksiegowa taki wpis zrobila na swiadectwie pracy. wpisala takze 10 dni urlopu wypoczynkowego (niby w styczniu 2010) i okres wypowiedzenia (2 tygodnie). Fizycznie ja juz po urlopie macierzynskim ani jednego dnia tam nie przepracowalam.
czy ten miesiac (styczen) ktory byl urlopem i okresem wypowiedzenia liczy sie jako praca u dotychczasowego pracodawcy.
Bardzo prosze opomoc,zalezy mi na odbyciu stazu.

jeszcze raz ja, w powuyzszym pytaniu kierowalam sie odpowiedzia Pana Dariusza moderatora cytuje
"Proszę odesłać przedstawicieli tych urzędów pracy by sięgnęły do wyjaśnień MPiPS z dnia 15.05.2009r. DRP-VIII-0212-363-1-MP/09. Zgodnie z interpretacją Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej warunkiem koniecznym zgodnie z art. 49 pkt 2 ustawy o promocji zatrudnienia jest, aby kobieta po urodzeniu ostatniego dziecka nie podjęła zatrudnienia (ewentualnie nie wróciła do pracy u dotychczasowego pracodawcy). A zatem jeżeli po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego, a następnie wychowawczego, kobieta taka została zwolniona z pracy (nie badamy trybu rozwiązania umowy o pracę), może nabyć status osoby bezrobotnej będącej w szczególnej sytuacji na rynku pracy w rozumieniu art. 49 pkt 2 w/w ustawy."
i chce wiedziec czy ja tez moge na taki staz sie kwalifikowac.
:what:

Powrót