Czy mogę ujawnić treść faktury VAT osobom trzecim?

• Autor wątku Autor wątku Yanc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

Yanc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Mam problem jak w temacie.
Sprawa wygląda następująco:
Moja firma otrzymuje zlecenie na wykonanie robót od innej firmy, Zleceniodawcy. W celu wykonania zlecenia kupuję towar w hurtowni i po wykonaniu robót wystawiam Zleceniodawcy fakturę VAT na całośc robót czyli towar + robocizna. Zleceniodawca żąda ode mnie dostarczenia faktur VAT na towar zakupiony dla realizacji zlecenia, bo chce porównac czy nie oszukuję go na cenach materiałów. Ja takich faktur nie chcę mu udostępnić gdyż uważam że cenę materiału może sobie sprawdzić sam dzwoniąc do dostawcy ja z kolei na zakupiony towar dostaję rabat, którego wysokości nie chcę Zleceniodawcy ujawniać.

Czy istnieje jakiś przepis stanowiący o tym że faktura VAT jest dokumentem "poufnym" i nie może być udostępniana osobom trzecim bez zgody sprzedawcy lub kupującego?

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Yanc

[cytat="Yanc":3ejqndku]Witam

Czy istnieje jakiś przepis stanowiący o tym że faktura VAT jest dokumentem "poufnym" i nie może być udostępniana osobom trzecim bez zgody sprzedawcy lub kupującego?

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Yanc[/cytat:3ejqndku]
Czy macie jakąś umowę ze Zleceniodawcą? Czy są tam zapisy o udostępnieniu faktur?
faktura Vat nie jest dokumentem "poufnym", ale też nigdzie nie jest napisane, że fakturę należy udostepnić osobom trzecim. Zawsze może być traktowana jako "tajemnica handlowa" firmy.
jureK

Powrót