Czy mogę użyć istniejące nazwy w swojej książce ?

• Autor wątku Autor wątku Damian Sordyl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Damian Sordyl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Dzień dobry. Jestem tu nowy i właśnie dopiero się zarejestrowałem.

Pytałem się już gdzie indziej i ktoś mi polecił to forum.

Chodzi o to iż piszę książkę. Prawdopodobnie to się nie skończy na jednej bo pomysłów dużo.

Jednak mam wątpliwości i dlatego chciałbym się zapytać czy można w ksiażce użyć obecnych prawdziwych nazw miejscowości ? wsi i miast ?

To samo pytanie chciałbym zadać odnośnie jakiś firm i organizacji. Czy mogę np zmienić nazwę firmy która robi to samo co istniejąca firma ?

I teraz dla mnie najważniejsze. Książka będzie troszkę powiązana ze sztukami walk karate. Sam trenuje 4 lata więc się trochę na tym znam.

Jednak nie wiem czy mogłbym użyć nazwy swojej sekcji w książce lub idąc dalej polskiej albo idąc jeszcze dalej światowej organizacji ?

A jak się sprawa ma jeżeli chodzi o nazwę technik stosowanych w karate. Czy mogę się liczyć z konsekwencjami jeżeli użyję nazwę japońskiej techniki ?

Spotkałem się z książką już gdzie były uzywane japońskie techniki jednak nie mam pojęcia czy autor musiał jakieś pozwolenia uzyskać

Bardzo bym prosił o odpowiedzi ponieważ nie daje mi to spokoju. Wiele osób pochwaliło mój pomysł na książki i chciałbym byc spokojny biorąc się za pisanie

Nic nie stoi na przeszkodzie aby wymieniać istniejące miejscowości i firmy. Nie musisz pytać o zgodę.

Dobrze. A co do sekcji karate i nazw technik? Moge sie posluzyc pelna nazwa organizacji oraz nazwami japonskich technik?

Powrót