Czy mogę użyć nazwy "gra o tron" w nazwie domeny?

• Autor wątku Autor wątku koncza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

koncza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam i proszę o poradę.
***mod*** Chodzi mi po głowie jakiś rodzaj gry w której brałyby udział karty z postaciami kandydatów na prezydenta.
Zastanawiałem się nad nazwą domeny internetowej i postanowiłem wybrać: "graotron.org"
I tu moje pytanie, czy z punktu prawa konotacja z serialem o podobnym tytule będzie dla mnie problemem?
Pozdrawiam.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
koncza napisał:
... karty z postaciami kandydatów na prezydenta. ...
Na coś takiego musisz uzyskać zgodę na korzystanie z wizerunku.
koncza napisał:
... czy z punktu prawa konotacja z serialem o podobnym tytule będzie dla mnie problemem? ...
Jeśli nie jest to chronionym znakiem towarowym .

A ktoś może napisać więcej? Jak uzyskać zgodę na korzystanie z wizerunku?
Ta nazwa nie dotyczy serialu, ten serial "zawłaścił" nazwę, także w Polsce?
Proszę o jakieś wskazówki bo się gubię w prawie autorskim.
Pozdrawiam

koncza napisał:
... Jak uzyskać zgodę na korzystanie z wizerunku? ...
Zwracając się do zainteresowanego.
koncza napisał:
... Proszę o jakieś wskazówki bo się gubię w prawie autorskim. ...
Nie rzecz w Prawie autorskim a w Prawie własności przemysłowej o ile ta nazwa jest zarejestrowanym znakiem towarowym. Jeśli nie jest to w grę mogłaby jeszcze wchodzić Ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji.

Czyli jeśli ktoś w innym kraju opatentował nazwę "gra o tron" to ja nie mogę korzystać z domeny internetowej graoton.org
do momentu jeśli nie uzyskam jakiejś zgody w swoim kraju?
Jak sprawdzić, że nazwa domeny graotron.org nie koliduje z własnością przemysłową?
O co tu chodzi???

Ostatnia edycja:
koncza napisał:
Czyli jeśli ktoś w innym kraju opatentował nazwę ...
Znaku towarowego nie "opatentowuje się" a uzyskuje prawa ochronne, co do zasady ochrona ma charakter terytorialny zatem należy uzyskać ochronę w konkretnym kraju. Na stronie Urzędu Patentowego RP są odpowiednie wyszukiwarki.

Ok, już wiem, że tego nie ogarniam. Wpisałem w e-wyszukiwarkę słowa "gra o tron" i wyszło mi 83 wyników. ***regulamin FP. mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót