Czy mogę wnioskować o Umorzenie długu

• Autor wątku Autor wątku Kinia 1990
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kinia 1990

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam. Mam dług za telewizję i nie mam z czego spłacać gdyż mam bardzo ciężka sytuację w związku z powyższym moje pytanie brzmi czy mogę wnioskować o Umorzenie długu?

A kto miałby ten dług spłacić?
Wnioskować możesz, bo papier wszystko przyjmie, ale sukcesów nie wróżę.

pytam bo słyszałam że jest taka możliwość. Tu nie chodzi o wymiganie się tylko naprawdę nie mam z czego albo chociaż wstrzymać to narazie idzie żeby odsetki nie leciały?

Kinia 1990 napisał:
Witam. Mam dług za telewizję i nie mam z czego spłacać gdyż mam bardzo ciężka sytuację w związku z powyższym moje pytanie brzmi czy mogę wnioskować o Umorzenie długu?

u którego operatora?

Poza tym... dlaczego nie zapytasz bezpośrednio o źródła? :o

Telewizja N sprawa była już w sądzie podana przez nich teraz dostałam wyrok do zapłacenia

Nie pytam u źródła bo wiesz jak jest prawde nie do końca powiedzą

Skoro, sprawa była już w Sądzie i jest wyrok z zapłatą, to jedynie można postarać się, spróbować spłacać w systemie ratalnym. Wątpię, aby umorzyli Pani dług, a na raty jest możliwość bo operator z chęcią jakiekolwiek zaległości od Pani będzie chciał uzyskać. Wiem, że ewentualnie po spłacie całej kwoty zaległości głównej można również wystosować pismo o umorzenie odsetek, jednak nie zawsze to skutkuje.
Także proponuję umówić się z operatorem na raty i w miarę możliwości po najniższych kwotach spłacać, będzie widać że Pani nie stoi bezczynnie a działa.
Jeżeli Pani to, że tak powiem oleje to pewnie z czasem sprawa zostanie skierowana do komornika a wtedy to już nie wiele Pani zdziała.

Dziękuję uprzejmie tak też zrobię

jeszcze raz w powyższej sprawie. Dzwoniłam do sądu i powiedziano mi że muszę zapłacić gotówką całość powiedziałam że nie stać mnie poczym z wielką laska rozłożono mi to na 4 raty. Wszystko ok niby ale ra
raty są i tak dla mnie duże. Nie chodzi o wymiganie się ale ja nie mogę podjąć pracy nawet bo nie mam opieki do córki a za darmo nikt nie będzie pilnował więc jednym słowem nie ma szans żebym pisała do sądu o umorzenie?

Kinia 1990 napisał:
jednym słowem nie ma szans żebym pisała do sądu o umorzenie?

Do wierzyciela jak już, nie do sądu.

Kinia 1990 napisał:
Dzwoniłam do sądu i powiedziano mi że muszę zapłacić gotówką całość powiedziałam że nie stać mnie poczym z wielką laska rozłożono mi to na 4 raty. Wszystko ok niby ale ra

Sąd rozłożył Ci przez telefon zasądzoną kwotę na raty? :| Chyba coś pomieszałaś.

tak Nr pod który dzwoniłam jest nr do sądu

dlatego sama się dziwię podałam syg akt i pani powiedziała że no może na raty 4 rozłożyć

jeżeli dług jest wierzyciela a nie zcedowany to pismo o zawarcie ugody z Twoją propozycją rat - oni zapromponują własne
= Mejsi - ma racje

== proponuje pilnie rozwiązanie radykalne -
- przez telefon się dogadać i poprosić na piśmie i jeżeli Ci to odpowiada a wyrok jest nieprawomocny - zaskarżyć w calości z powodu zawarcia ugody

wyrok zapewne był przez referendarza na kturego trafiłaś w czasie rozmowy

Dokładnie do wierzyciela bezpośrednio, nie do sądu. Również z wierzycielem niech Pani spróbuje dojść do porozumienia odnośnie rat.
Poza tym przepraszam ale radzę w ciężkiej sytuacji jeśli utrzymuje się Pani tylko z alimentów pójść po pomoc do ośrodka pomocy społecznej, niewielkie bo niewielkie pieniążki ale zawsze jakiś dodatkowy grosz na utrzymanie, a to pomogłoby Pani.
Może Pani również załatwić zasiłek rodzinny na dziecko jako samotna matka.
Życzę powodzenia, pozdrawiam.

Powrót