Czy mogę wyciągnąć chłopaka z więzienia?

• Autor wątku Autor wątku ElwirkaHajnówka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ElwirkaHajnówka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Mój chłopak został niewinnie skazany na cały rok. Jego była dziewczyna skłamała przed sądem że mój chłopak się włamał do Bursy. Ja i inni znajomi wiemy że Kube wkopano w to. Akurat to jego była dziewczyna i inni fałszywi znajomi włamali się do tej Bursy. Co mogę zrobić aby mógł wyjść szybciej?

Poprosić aby nie robił awantur i zachowywał się zgodnie z regulaminem zakładu karnego. Po 6 miesiącach będzie mógł starać się o warunkowe zwolnienie.

Jak on Niewinny to ma siedzieć w więzieniu?

Sąd uznał, że winny. Jakie były dowody winy prócz zeznań?

Jego była skłamała że to on włamał się

I jej zeznania były jedynym dowodem? Gdzie świadkowie lub inne dowody na to co robił w czasie włamania?

Wyciągnąć partnera z więzienia nie możesz, no chyba, że zorganizujesz ucieczkę. Jeśli wyrok nie jest prawomocny to można pomyśleć o apelacji. Gdy jest prawomocny to można pomyśleć o kasacji, ułaskawieniu przez prezydenta lub też odbyciu kary w systemie SDE. I tą ostatnią możliwość sugeruję.

Coś mi się wydaje że to kolejna historia tego typu, że chłopak nawciskał kitu jaki to on niewinny, że była dziewczyna go wsadziła za kraty itp, a to wszysto guzik prawda.
A co do meritum - sądy nie skazują nikogo za włamanie tylko i wyłącznie na podstawie zeznań świadka (szczególnie jednego). Jeśli jest włamanie to sprawca zostawia ślady. Mogą to być nagrania na monitoringu, odciski palców, ślady biologiczne i inne. Do tego rutynowo sprawdza się czy telefon podejrzanego logował się w czasie i miejscu popełnionego przestępstwa. Bardzo trudno byłoby znaleźć potwierdzenie tego wszystkiego gdyby faktycznie tam tego chłopaka nie było.
Ponadto należy odrębnić dwie kwestie. Samo włamanie jest to art. 193kk, czyli potocznie naruszenie miru. Grozi za to kara do 1 roku pozbawienia wolności, co oznaczałoby że chłopak dostał maksymalną możliwą karę. Moim zdaniem niewiarygodne, chyba że był karany. Najprawdopodobniej dostał wyrok z art. 279kk czyli za kradzież z włamaniem. A to oznacza, ze pewnie znaleźli u niego przedmioty pochodzące z kradzieży z tej bursy.
Co do wyciągnięcia z ZK to oczywiście jest tak jak napisano powyżej - niech się dobrze sprawuje to ma szansę wyjsć po 6 miesiącach. Ale autorko - nie wierz w to co Ci opowiada bo to na 99% jest nieprawda.

Elwira, zobacz na gogle: Unus testis, nullus testis.

Powrót