Czy mogę wycofać zamówienie?

• Autor wątku Autor wątku ziov
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ziov

Użytkownik
Odpowiedzi
57
Witam,

Sprawa wygląda przedstawia się następująco. Byłem w optyku vision express i zamówiłem szkła do oprawek zapłaciłem zaliczkę po wyściu ze sklepu rozmyśliłem się i chciałem odstąpić od kupna tych że szkieł. Zostałem poinformowany przez sprzedawce, że nie mogę wycofać tego zamówienia. W związku z tym chciałem zasięgnąć opinii czy faktycznie tak się sprawa przedstawia czy pracownik optyka wprowadził mnie w błąd. Zaliczkę odzyskam? Rozmyśliłem się po 15 minutach od wyjścia ze sklepu. Dostałem tylko świstek do odebrania tych szkieł i paragon na zaliczę.

No niestety ma rację. Byłeś w sklepie, chciałeś, a później zrezygnowałeś. Zakupy należy przemyśleć.

etisha napisał:
No niestety ma rację. Byłeś w sklepie, chciałeś, a później zrezygnowałeś. Zakupy należy przemyśleć.

Witam popnownie

dziekuje za odpowiedż. Nie zalezy mi na zaliczce. Chcialbym tylko wycofać zamówienie. Jest to możliwe???? Bo niemam zamiaru odbierać tych szkieł.

Zaliczekę mogą zatrzymać. w Prawie konsumenta pisze że zależy to od tego co postanowi pracopwnik z którym rozmawiałem.

PS.

Ale polske prawo jest kuleje w tych kwestiach. Mam w niemczech kuzyna i gdyby u niego zaistniała taka sytuacja miałby 2 tyg. do wycofnie się z tego zakupu nawet nie podając powodu dlaczego rezygnuje.

pozdrawiam.

Polskie prawo. Hm

Nie odbierając szkieł tracisz zaliczkę, proste.

Witam,
Szczerze mówiąc to Vision Express wystawił sobie właśnie opinię:) Dbający o wizerunek sprzedawca powinien oddać Ci tę zaliczkę i po sprawie (nie wykonali czynności). Natomiast nie ma takiego obowiązku. Zrezygnować możesz (to czy ją przyjmą czy nie to ich problem) lub po prostu nie pójść po odbiór zamówienia ( w obu przypadkach przepada zaliczka).
A Polskie Prawo jest do dupy, w każdym aspekcie. Skonstruowane jest stosownie dla przedsiębiorcy. Aczkolwiek czasami można wygrać nawet z gigantami:)

Powrót