czy moge wycofac zeznania jako podejrzany?

• Autor wątku Autor wątku Qlawiec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

Qlawiec

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
bylem przesluchiwany jako podejrzany (lub osoba podejrzana - nie rozrozniam) nie przedstawiono mi konkretnego zarzutu z paragrafu, policjantka powiedziala tez ze poki co nie mam wgladu do akt, nie moge zobaczyc o co konkretnie oskarza mnie powodka, ani jakie ma dowody (chodzilo o czytanie maili bylej dziewczyny).

zlozylem zeznania - w ktorych najprosciej mowiac opowiedzialem cala historie, przyznajac sie do czytania owych maili i dodatkowo do wchodzenia na inne konto mailowe, o co powodka mnie nie oskarzala.

stwierdzilem nazajutrz po zlozeniu tych zeznan, ze na dobra sprawe dostarczylem dowodu przeciwko sobie, ktorymi policja nie dysponowala.

czy moge wycofac swoje zeznanie i zamienic na odmowe skladania zeznan? czy ma to sens? czy tez na jedno wyjdzie (skladaja zeznania i opisujac okolicznosci emocjonalne liczylem na uznanie przez prokuratora, ze czyn nie mial znamion przestepstwa)?

Był Pan pouczany o swoich prawach i obowiązkach jako podejrzany?
Wyjasniał Pan czy zeznawał?
Podpisał pan protokół przesłuchania swiadka czy podejrzanego?

Nie mialem jeszcze postawionego zarzutu, tzn sprawa jeszcze nie byla u prokuratora wyjasnialem i podpisywalem swoje zeznania, chociaz nie wiem jaki konkretnie to byl protokol.

Powrót