Czy mogę wydzierżawić część działki rolnej?

• Autor wątku Autor wątku Krzysztof696
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krzysztof696

Użytkownik
Odpowiedzi
53
Proszę o krótką poradę.

Posiadam działkę rolną o pow. 2.1ha z czego część stanowią budynki gospodarcze 0.4ha.
Reszta to grunt rolny który chcę wydzierżawić jednak działka stanowi całość jedynie w mapach jest wyszczególnione ile jest rolnej a ile budynków przy czym zaznaczam że pomiary są stare i raczej się nie zgadzają ale to kwestia raczej metrów.

Chciałem wydzierżawić część rolną naczytałem się trochę o tym i wiem że można ale boję się problemów w przyszłości jeśli będę chciał np część z budynkami wydzielić i też wynająć lub sprzedać.

Podobno w umowie można opisać z której strony, co i jak, i dodać mapkę sytuacyjną...

Proszę o opinię.

Możesz, tylko opisz dokładnie tę część, która ma być wydzierżawiona. Wymierz, dodaj mapkę i nie powinno być problemów.

Ok dziękuję za odpowiedz a czy z wydzieleniem tej części zabudowanej której dzierżawa nie obejmuje w celu jej np. sprzedaży nie będzie problemu natury formalnej?

I jeszcze jedno czy jeżeli w ogóle wydzierżawi ę jakąś działkę rolną to czy w trakcie trwania dzierżawy będę mógł zamienić ja na inną działkę rolną?

Krzysztof696 napisał:
czy w trakcie trwania dzierżawy będę mógł zamienić ja na inną działkę rolną?
Ale ta dzierżawa przejdzie na nowego właściciela

Krzysztof696 napisał:
Ok dziękuję za odpowiedz a czy z wydzieleniem tej części zabudowanej której dzierżawa nie obejmuje w celu jej np. sprzedaży nie będzie problemu natury formalnej?
Jak nie podzielisz formalnie działki to sprzedaż obejmie całą działkę (czyli część zabudowaną i rolną). W takim wypadku nabywca (kupujący) stanie się wydzierżawiającym. Będzie musiał respektować zawartą przez Ciebie z dzierżawcą umowę dzierżawy część rolnej.

Powrót