Czy mogę zablokować darowiznę ? Darowizna podział spadku na jednej rozprawie ?

• Autor wątku Autor wątku Soniak87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Soniak87

Stały bywalec
Odpowiedzi
527
Witam mam takie pytania :
1. Czy można na jednej rozprawie przeprowadzić podział spadku oraz darowiznę (chodzi o nieruchomość, łąki lasy) ?
2. Czy jeśli mama swoją częścią spadku obdaruje brata to ja muszę wyrazić zgodę ? Czy ja mogę w jakiś sposób ta darowiznę zablokować ?

Sąd nie zajmuje się darowiznami. Jednak przy dziale spadku możliwe jest zbycie udziału w nieruchomości bez obowiązku spłaty czy dopłaty.

Tak dokładnie o to mi chodziło źle sformułowałem pytanie czyli można wszystko przeprowadzić na jednej rozprawie tak ?
A co z drugim moim pytaniem czy jeśli moja mama przeprowadzi zbycie udziałów na brata to muszą mieć moja zgodę ? Mam coś wtedy do powiedzenia czy jest to poza mną?

Oczywiście, ze nie. Dlaczego miałbyś mieć cokolwiek do gadania?

Wiem że to dobra wola matki dając więcej majątków bratu i jest to brak sprawiedliwości ale kto pyta nie błądzi. Dziękuje za pomoc

A co tu niesprawiedliwe? Matka może swój majątek sprzedać, przepić, albo stracić grając na loterii. To tylko i wyłącznie jej decyzja co z nim zrobi. Skoro zadajesz takie pytania tutaj, a nie matce, to zdaje się ze nie macie najlepszych stosunków.

No właśnie to wszystko jest nie zrozumiałe dla mnie bo ja również chce zbyć swój udział w spadku konkretnie swoją część w działkach i nie mogę. Ponieważ muszę mieć zgodę mamy lub brata, że się zgadzają, że przyjmują a oni nie chcą mojego udziału. Gminie czy skarbowi Państwa podobno również nie mogę zbyć.

Ponieważ muszę mieć zgodę mamy lub brata, że się zgadzają, że przyjmują a oni nie chcą mojego udziału.
Ty narzucasz swoją wolę. To działanie jednostronne. Tak to nie działa. Nabywcę musisz znaleźć sam. Obojętnie czy zbywasz darmo czy odpłatnie. Przy dziale spadku sąd zniesie współwłasność, czy się to komuś podoba czy nie. Choćby sprzedaż miała odbyć się poprzez przetarg publiczny prowadzony przez komornika (ostateczność).

Co tu jest niezrozumiałego?
Każdy ma prawo sprzedać swoja własność, o ile znajdzie chętnego kupca.
Każdy ma prawo dokonać darowizny składnika swojego majątku, o ile znajdzie chętnego aby ją przyjąć.

Powrót