Czy mogę żądać zlikwidowania moich tekstów z internetu

• Autor wątku Autor wątku gośćnaforum001
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gośćnaforum001

Stały bywalec
Odpowiedzi
943
Już wyjaśniam o co chodzi. Przez okres kilku lat ( 7) zamieszczałam non-profit pod pseudonimem na pewnej stronie internetowej swoje artykuły i recenzje. Po konflikcie z właścicielami portalu odeszłam z niego i nie mam ochoty mieć z nimi nic wspólnego. Czy mam prawo żądać usunięcia moich tekstów z ich strony, przecież jako twórca mam do nich prawa autorskie ? Na stronie regulaminu portalu jest napisane, że i autor i redakcja ma prawo współwłasności.

poziomka40 napisał:
Na stronie regulaminu portalu jest napisane, że i autor i redakcja ma prawo współwłasności.

nie ma czegoś takiego ... prawa autorskie przysługują (co do zasady) twórcy, a zatem Pani ... i tym samym to Pani jest prawnym dysponentem utworu, czyli osobą, która może żądać od administratora tego serwisu usunięcia tych utworów, ewentualnie zapłaty Pani wynagrodzenia za korzystanie z nich ...

to wszystko przy założeniu, że:
- nie przeniosła Pani autorskich praw majątkowych (ewentualnie nie udzieliła Pani licencji) do utworu,
- jest Pani jedynym autorem utworów, o których Pani pisze.

ubawił mnie ten regulamin, jest nieważny (jako sprzeczny z przepisami bezwzględnie obowiązującymi) w dużej części ... odpowiedz na swoje pytanie ma Pani w poprzedmio moim poście

Możesz zadziałać następująco: wysłać do administratora serwisu listem poleconym pismo, w którym od dnia doręczenia cofasz im licencję na korzystanie z Twoich utworów. Jeśli chcesz się za to poważnie zabrać, powinnaś zatrudnić prawnika. Nie wydaje mi się, żeby dobrym pomysłem było prowadzenie tej sprawy bez dobrej znajomości prawa.

Powrót