Czy mogę zarabiać na własnych fotografiach

• Autor wątku Autor wątku sebastianek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sebastianek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Jestem fotografem amatorem :) . Moją pasją jest fotografowanie imprez sportowych, zwłaszcza rajdów samochodowych, wyścigów itp. oraz wszelkiego rodzaju lotnictwa (cywilnego, wojskowego ). Robię to przy okazji różnego rodzaju imprez sportowych, pokazów itp. Moje pytanie jest następujące:
Czy ja mogę te fotografie wykorzystywać komercyjnie, bez pytania o zgodę "obieków" fotografowanych? Np. Jeżeli na wyścigach samochodowych lub rajdach fotografuję samochdy sportowe podczas zawodów? Czy wtedy muszę mieć zgodę zawodników lub ich zespołów na komercyjne wykorzystanie tych fotografii?

Witaj, może być tak, że organizator zawodów ogranicza w regulaminie imprezy możliwości fotografowania, ale w ogólnym przypadku na własne użytek można. Natomiast, odnośnie rozpowszechnienia takich zdjęć, to tu już sprawa może się skomplikować, gdyż na zdjęciach mogą być zastrzeżone znaki towarowe różnych marek (w tym loga graficzne). A do komercyjnego wykorzystania takich znaków towarowych potrzebna jest zgoda właścicieli praw ochronnych do tych marek. Same loga, jako znaki graficzne, chronione będą dodatkowo prawami autorskimi, gdzie znów należałoby mieć zgody właścicieli tych praw.

Dodatkowo, same samochody być może też mogą mieć zastrzeżone wzory przemysłowe.

Nie wspominając o wizerunku kierowców, na prezentacje którego zgodę mogą posiadać określone firmy.

... jednak w praktyce mało kto się tym przejmuje i sprzedaje się zdjęcia z takich imprez 'jak leci'.

Dziękuję za informację :)
A czy mogę takie materiały publikować np. na własnej stronie internetowej, (niekoniecznie komercyjnie)?

umieszczenie materiałów na stronie www równoznaczne jest z ich rozpowszechnieniem - Art.50. USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" - więc wszystkie zastrzeżenia z pierwszego postu pozostają aktualne.

Powrót