Czy mogę zażądać zwrotu środków od właściciela mieszkania

• Autor wątku Autor wątku Kitos33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kitos33

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Witam. Proszę o odpowiedź czy mogę zażądać zwrotu gotówki od właściciela mieszkania. Sprawa wygląda następująco. Podpisałem umowę najmu w 2019 r . W umowie jest napisane że mam płacić za wynajem 2 tys zł plus media, czyli gaz i prąd. Nieświadomie zaproponowałem właścicielowi że będę płacił dodatkowo 100 zł na zaliczkę na wodę. Przez ponad 3 lata płaciłem 2100 zł gdzie w umowie miałem 2 tys. Od roku 2023 zmienił właściciel umowę i dodatkowo płacę teraz czynsz administracyjny. Dopiero teraz zdałem sobie sprawę że zaliczka na wodę jest zawarta w czynszu administracji więc ja płaciłem 100 zł z własnej inicjatywy przez ponad 3 lata. Moje pytanie brzmi, czy mogę zażądać zwrotu gotówki od właściciela mieszkania bo płaciłem dodatkowo z własnej woli 100 zł przez 40 miesięcy, wtedy czynsz administracyjny był po stronie właściciela. Proszę o odpowiedź czy właściciel powinien mi zwrócić kwotę 4 tys która powstała z moich dodatkowych, dobrowolnych wpłat.

Właściciel może argumentować, że zobowiązałeś się ustnie do płacenia 100 zł miesięcznie za wodę. Potwierdza to fakt, że przez tyle miesięcy postępowałeś jakby ta umowa była zawarta. Możesz jednak przeczytać swoją umowę, czasem są tam zawarte klauzule wprowadzające wymóg aby wszystkie aneksy miały formę pisemną.

Innego problemu z domaganiem się zwrotu nadpłaty nie widzę.

Powrót