Czy mogę zwrócić kupione auto?

• Autor wątku Autor wątku Ask1149
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ask1149

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Tydzień temu kupiłam samochodód od osoby prywatnej. Niestety wzięłam ze sobą osobę, która niedokładnie je sprawdziła. Gdy wstawiłam je do warsztatu okazało się że muszę wymienić sprzęgło, tarcze hamulcowe tylne (z 5cm zostało 0,5cm), termostat i nie działało podświetlenie tam gdzie są pokrętła do klimatyzacji. ogólnie mechanik powiedział że to wrak a nie samochód i za wszystkie naprawy zapłaciłabym ok 2000zł(auto kupiłam za 4300). Sprzedawca zapewniał mnie że samochód jest w pełni sprawny i wszystkie naprawy były robione na czas. gdy chciałam odstąpić od umowy on powiedział, że robił dzień przed sprzedażą przegląd techniczny i wszystko było okej. Na umowie jest tylko że kupujący oznajmnia że zna stan techniczny samochodu. Czy to są wady ukryte? Mam prawo oddać mu ten samochód?

no właśnie o to chodzi że on sie nie zgadza. To w takim razie co to są wady ukryte ?

Cos czego w aucie w tym wieku i przebiegu być nie powinno. Tarcze, sprzęgło, swiatełko kolo pokrętła to wszystko zużycie auta czyli nie wada ukryta. Skoro zaplaciłaś 4tys to auto ma min 15 lat i spory przebieg.

Ask1149 napisał:
no właśnie o to chodzi że on sie nie zgadza. To w takim razie co to są wady ukryte ?

Takie, które istniały w momencie nabycia pojazdu lecz były niewidoczne. Te które zostały wymienione powyżej były do zauważenia przez osobę majaca jako takie pojecie o autach. Na przyszlosc warto sprawdzic najpierw auto u mechanika.

nie do końca. Bo np zużyty silnik w 20 letnim aucie to nie jest wada ukryta, a może być to nie widoczne przy kupnie i wyjść dopiero później. Po prostu auta w cenie samych kół zazwyczaj mają wady i trzeba się z tym liczyć. Auto trzeba kupować z głową. Poczytaj, na forum jest setki wątków na ten temat.

Powrót