Czy mój mąż posiada równe prawa do mojej

• Autor wątku Autor wątku Pakawu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pakawu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Hej!
Czy mój mąż ma takie same prawa rodzicielskie w stosunku do mojej nieślubnej córci z innego ojca,jak ja?Jeżeli nie,to jak to uprawomocnić? Mamy także "wspólna"córcie ;-) ,chcemy być kompletną rodzinką..a,i berdzo zależy mi na tym,aby mój mąz mógl także spokojnie występować w sprawach "urzędowych"jako prawomocny opiekun starszej córci,coby za każdym razem nie lecieć do biologicznego ojca po zezwolenia(i po nerwy ;_) )..Zwłaszcza,że wkrótce zamieszkamy w Norwegii!...
Bardzo proszę o radę! javascript:emoticon(':)')
Pozdrawiam cieplusio!

[cytat:334s9294]
Czy mój mąż ma takie same prawa rodzicielskie w stosunku do mojej nieślubnej córci z innego ojca,jak ja?
[/cytat:334s9294]
Żadną miarą jeżeli była poczęta i urodzona przed ślubem.[cytat:334s9294]
Jeżeli nie,to jak to uprawomocnić?
[/cytat:334s9294]
Nie rozumiem?
Nie trzeba nic uprawomacniać ani orzekać.
Wynika to z mocy prawa, czyli kodeksowych zapisów.
Mąż nie ma nic do Pani córki poczętej z innym ojcem, chyba że mamy taką sytuację, iż poczęcie to miało miejsce podczas małżeństwa z obecnym mężem, to wtedy zakłada się, że ojcem jest mąż a nie tamten pan.
Mamy wtedy mały problem a właściwie jego brak, bo jeżeli córka ma nazwisko męża i uznana jest oficjalnie jako jego córka, to tamten Pan nie ma nic do tego.
PS
Proszę o trochę więcej szczegółów.

dziękuję!

Dziękuje bardzuchno! a wiadomość na PW,to z powodu mego nieobycia przesłalam..Pozdrawiam!

Powrót