Czy moja mama jest już powołana do spadku?

• Autor wątku Autor wątku huxleymew
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

huxleymew

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry. Dwa tygodnie temu zmarł przybrany brat mojej mamy. Zostawił po sobie kredyty w euro i frankach... Chcemy to odrzucić.

Jedyne żyjące osoby, które dziedziczą po zmarłym to:

1. Pełnoletni syn zmarłego. Został poinformowany o śmierci ojca, ale nie przez nas, bo nie mamy z nim kontaktu i nie wiemy nawet jak ma na imię i gdzie mieszka. Nie wiemy i prawdopodobnie nie dowiemy się czy przyjął czy odrzucił spadek.

2. Matka zmarłego. Będzie wysyłać do sądu spadkowego pismo o odrzuceniu spadku, bez czekania na to co zrobi syn zmarłego. Nie obchodzi jej co on zrobi, ona woli to jak najszybciej wysłać i "mieć spokój".

3. Rodzona siostra zmarłego (nie moja mama). Powiedziała, że nie obchodzi jej kolejność i prześle do sądu spadkowego oświadczenie o odrzuceniu już teraz, zanim zrobi to syn i matka zmarłego.

4. Moja mama, przybrana siostra zmarłego i dalej ja (jestem pełnoletni jak coś).

Rozumiem, że w normalnych okolicznościach moja mama musiałaby poczekać, aż syn i matka zmarłego odrzucą spadek i dopiero wtedy moja mama staje się spadkobiercą. Bo moja mama jest w kolejce po matce zmarłego, a nie po jego synie.

Więc: czy moja mama staje się spadkobiercą w momencie, gdy matka zmarłego poinformuje nas o tym, że odrzuciła spadek, czy staje się spadkobiercą dopiero, gdy dostaniemy informację, że syn zmarłego odrzucił spadek przed matką zmarłego, a dopiero po nim matka zmarłego? Bo rozumiem, że bez info czy syn zmarłego odrzucił spadek, to nawet nie wiemy czy zrzeczenie się matki zmarłego jest ważne. A ta matka planuje się zrzec bez dowiadywania się czy syn zmarłego odrzucił czy przyjął spadek i nie da jej się wytłumaczyć niczego, bo ona wie lepiej i koniec.

No po prostu nie wiemy co robić... Na dniach powinniśmy dostać info o tym, że matka zmarłego się zrzekła spadku. Ale za Chiny nie będziemy wiedzieć czy jej zrzeczenie jest w ogóle ważne, bo ona nie czeka na to co zrobi syn zmarłego. Więc jak dostaniemy info, że matka się zrzekła, to jesteśmy spadkobiercami nawet jak nie mamy pewności, że matka zmarłego zrzekła się poprawnie? Czy będziemy spadkobiercami dopiero od momentu, jak dostaniemy jasną informację, ż WSZYSCY (i matka i syn) zrzekli się spadku i że na 100% zrobili to poprawnie i w kolejności?

Bardzo proszę o pomoc, bo nie chcemy odziedziczyć kredytów w obcych walutach.

Ostatnia edycja:
huxleymew napisał:
Bo moja mama jest w kolejce po matce zmarłego, a nie po jego synie.
Nie. Ponieważ wcześniej zmarł drugi rodzic spadkodawcy - już w miejsce tego zmarłego rodzica wchodzi rodzeństwo spadkodawcy. Zatem po odrzuceniu spadku przez syna spadkodawcy pana mama staje się osobą powołaną do spadku. Od dnia kiedy pana mama dowie się, że syn zmarłego odrzucił spadek zacznie bieg termin na odrzucenie spadku.
Przepis prawny:
art. 932 Kodeks cywilny
§ 1. W braku zstępnych spadkodawcy powołani są do spadku z ustawy jego małżonek i rodzice.
§ 2. Udział spadkowy każdego z rodziców, które dziedziczy w zbiegu z małżonkiem spadkodawcy, wynosi jedną czwartą całości spadku. Jeżeli ojcostwo rodzica nie zostało ustalone, udział spadkowy matki spadkodawcy, dziedziczącej w zbiegu z jego małżonkiem, wynosi połowę spadku.
§ 3. W braku zstępnych i małżonka spadkodawcy cały spadek przypada jego rodzicom w częściach równych.
§ 4. Jeżeli jedno z rodziców spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada rodzeństwu spadkodawcy w częściach równych.
§ 5. Jeżeli którekolwiek z rodzeństwa spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku pozostawiając zstępnych, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada jego zstępnym. Podział tego udziału następuje według zasad, które dotyczą podziału między dalszych zstępnych spadkodawcy.
§ 6. Jeżeli jedno z rodziców nie dożyło otwarcia spadku i brak jest rodzeństwa spadkodawcy lub ich zstępnych, udział spadkowy rodzica dziedziczącego w zbiegu z małżonkiem spadkodawcy wynosi połowę spadku.

Byrhtnoth napisał:
Od dnia kiedy pana mama dowie się, że syn zmarłego odrzucił spadek zacznie bieg termin na odrzucenie spadku.

Dziękuję za wyklarowanie sytuacji.

Jeszcze mam pytanie co do dziedziczenia długów - one też są dzielone, tak jak w tej ustawie? W sensie ta jedna czwarta, jedna druga itp? Czy banki raczej nie dzielą tak kredytów i jak ktoś odziedziczy "pewien udział w spadku", to musi spłacać cały kredyt?

huxleymew napisał:
Jeszcze mam pytanie co do dziedziczenia długów - one też są dzielone, tak jak w tej ustawie?
Odpowiedzialność za długi spadkowe jest solidarna, dopiero gdy spadkobiercy dokonają działu spadku to także długi spadkowe są dzielone pomiędzy nich i każdy odpowiada za długi proporcjonalnie do części spadku jaką uzyskał wskutek działu (czyli np. jeżeli spadkobierca wskutek działu przejmie całość aktywów spadkowych to odpowiada także za całość długów spadkowych).
Przepis prawny:
art. 1034 Kodeks cywilny
§ 1. Do chwili działu spadku spadkobiercy ponoszą solidarną odpowiedzialność za długi spadkowe. Jeżeli jeden ze spadkobierców spełnił świadczenie, może on żądać zwrotu od pozostałych spadkobierców w częściach, które odpowiadają wielkości ich udziałów.
§ 2. Od chwili działu spadku spadkobiercy ponoszą odpowiedzialność za długi spadkowe w stosunku do wielkości udziałów.

Ostatnia edycja:
Powrót