Czy MOPS obowiązuje Art. 35KPA? Brak decyzji o 500+ od ponad pół roku

• Autor wątku Autor wątku Jacqob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jacqob

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dzień dobry

Potrzebuję decyzji o odmowie przyznania 500+, wniosek był złożony w czerwcu 2016r. a decyzji wciąż nie mam. Czy w tym wypadku obowiązuje ten artykuł, że urząd ma 1 msc na wydanie decyzji? Chciałbym ich trochę "postraszyć" (np. skargą do SKO), bo jak rozmawiałem z MOPSEM, to po miłej informacji pani tam pracującej mogę się doczekać tej decyzji do końca 2017r.!

Czy może jednak mi, zwykłemu obywatelowi, pozostaje tylko czekać? :/

Dziękuję Panu za pomoc :)

Przepraszam, popełniłem mały błąd, gdyż chodzi o ROPS, a nie MOPS. A co do daty złożenia wniosku, to podać datę pisma od Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej, który przesłał do ROPSu wiosek o ustalenie prawa do świadczeń czy datę otrzymania pisma z ROPS (w której to prosi on o przysłanie dokumentów odnośnie zatrudnienia)?

We wzorze skargi do SKO jest napisane "W załączeniu przekazuję kopię mojego podania wraz z potwierdzeniem złożenia go w kancelarii urzędu dnia ", czy w tej sytuacji poprosić GOPS o potwierdzenie wysłania wniosku do ROPSu?

Nie musi pan przekazywac, jesli pan nie ma. Wystarczy opisac w pismie tryb. W poradniku to wpisane, jesli mamy "pod reka" :)

Powrót