Czy może być ukarany?

• Autor wątku Autor wątku bioly4b
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bioly4b

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Znajomy, sprzedał jakieś osobie z Turcji itemy (rzeczy) w grze internetowej, wartości ok. 600zł (300Turkish Liras), pieniądze były transferowane za pomocą firmy Western Union, ale znajomy nie chce oddać tych itemów w grze, a wziąć same pieniądze czyli jakby to ująć, (ukraść). Co mu grozi za takie coś?

(Podobnie jak gdyby sprzedać coś na allegro zapłacić za to ale tego nie otrzymać.)

Znajomy może pójść do więzienia...
Już to dziś gdzieś napisałem, tutaj powtórzę: Świat upada :roll:

A w Krajach zagranicznych nie ma czasami tak że od np 50TL lub 50USD policja dopiero podejmuje śledztwo?

To zależy od kraju, a przeważnie i tak poszkodowany może wymusić aby policja się tym zajęła lub wnieść sprawę cywilną.

Twój znajomy powinien się troszkę zastanowić... Ja na miejscu osoby kupującej bym nie podarował. Mamy obecnie bardzo dobrze rozbudowany system informacji elektronicznej i namierzenie owej transakcji jest mało skomplikowane.
Moim zdaniem jest to zwykła umowa między dwoma różnymi podmiotami i można dochodzić swoich praw na drodze sądowej.

Zapewne były rozmowy na jakiś tam portalu bądź droga e-mailową - może to posłużyć jako dowód w sprawie + sam przelew.
Sądy dopiero uczą się rozpatrywać tego typu spraw bo w Polsce to nowość ale gdyby Twój kolega przegrał taką sprawę to miałby dopiero problem.
Koszty procesowe, zwrot pieniędzy, odsetki bądź odszkodowanie za nie dotrzymanie umowy. Czyli 600 zł może zamienić się w koszmarny problem finansowo-prawny.

Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.

A. Einstein

Powrót