Czy może mi ktoś pomóc?Proszę

• Autor wątku Autor wątku anulka banulka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anulka banulka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzień dobry!

Może na początku opiszę mój problem.Otóż firma windykacyjna odkupiła mój dług za telefonię komórkową.Dług wynosi ponad 2000 tyś złotych(kara umowna +odsetki).Pisałam do tej firmy pismo z prośbą o rozłożenie tego długu na raty, lub o to abym mogła ten dług odpracować,ponieważ jestem osobą bezrobotną i nie stać mnie na to aby go spłacić całości.Do tej pory nie uzuskałam odpwiedzi choć minęło już dwa miesiące.Boję się że sprawa trafi do sądu.I w związku z tym moje pytanie,gdyby sprawa trafiła do sądu to jak mam się odwołać od wyroku,jakie pismo i do kogo skierować o anulowanie kosztów sądowych.Czy komornik może coś zabrać z mjego domu skoro ja nic nie posiadam od 3 lat jestem bezrobotna,szukam intensywnie pracy, dorabiam parę groszy na czarno na kasach ale są to wynagrodzenia w wysokości 60-80 zł jestem zarejestrowana w urzędzie pracy ,ale nie przysługuje mi zasiłek.Proszę pomóżcie mi ,jestem już zmęczona,zdesperowana i wykończona nerwowo ciągłymi telefonami tej firmy i straszeniem mnie sądem i komornikiem.Chcę spłacić ten dług,ale firma nie chce mi iść na rękę :help: :(

Szkoda że przed wysłaniem tego pisma nie zadała pani tego pytania bo niestety nim znacznie pogorszyła pani swoją sytuację.
Jeżeli sprawa trafi do sądu to nie ma możliwości anulowania pani kosztów sądowych ponieważ te najpierw musi "wyłożyć" za panią pozywający.

Proszę o pomoc

A co Pani w tej sytuacji by radziła?

Przedawnienie-może mi ktoś pomóc?

Dzień dobry!

Mam pytanie odnośnie przedawnienia sprawy.Otóż 15 czerwca 2004 roku zerwałam umowę z operatorem sieci.Od stycznia właścicielem długu jest firma windyjacyjna.Czy oni od nowa naliczają czas ważności tego długu czy dalej jest ta ciągłość że po 3 latach jest przedawnienie.I drugie pytanie czy pisać list do tej firmy windykacyjnej że dobrowolnie będę spłacać ten dług bo oni ciągle straszą mnie sądem,a ja za wszelką cenę chciałabym tego uniknąć.Popełniłam błąd że kupiłam ten telefon chcę spłacić ten dług ale obawiam się że nie będą chcieli mi go rozłożyć na raty w wysokości 50 zł miesięcznie.Co byście radzili.Czekam na odpowiedź.Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję :help: :(

Tym razem scaliłem tematy. Jeśli będzie pani dalej zakładać kolejne to zyczajnie pozamykam je.
Jak widać już pani wysłała taki list czym uznała dług najprawdopodobniej przerywjąc bieg przedawnienia.

Może Pan zamknąć ten temat bo właśnie się wszystkiego dowiedziałam :-D i wiem na czym stoję.Pozostaje mi podziękować za cierpliwość,wyrozumiałość i porady. :D

Powrót